Kdo zaplatí dětské skupiny a mikrojesle? Ministerstva práce a školství se dohadují

neděle 30. prosince 2018 ·

Ministři kabinetu Andreje Babiše (ANO) se neshodnou na způsobu financování dětských skupin, které suplují nedostatek místa ve školkách. Ministerstvo práce navrhuje, aby stát v těchto zařízeních spolufinancoval místa pro děti do čtyř let. Podle resortu školství je takový návrh nesystémový. Informuje Česká televize.


Jana Maláčová (vlada.cz)
Celkem je v České republice v chodu několik set dětských skupin a desítky mikrojeslí. Mnohé nejsou schopny uspokojit poptávku rodičů. Kolik za pobyt dítěte ve skupině zaplatí, se může v jednotlivých zařízeních značně lišit.

S financováním nyní pomáhají dotace z Evropské unie, ty ale můžou do pár let skončit. Peníze by nově měly jít přímo ze státního rozpočtu. „Nám se jedná o to, aby financování dětských skupin a mikrojeslí bylo do budoucna systémové,“ zdůrazňuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Jedná se o nesystémový návrh, který by vedl k duplicitě financování zvláště v případě tří- a čtyřletých dětí, které dle našeho názoru mají být v mateřských školách,“ oponuje ministr školství Robert Plaga (ANO).


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.