Bořivoj Brdička: Dokáže škola držet krok s technologiemi?

pondělí 19. listopadu 2018 ·

Jedním ze závažných trendů je, že navzdory očekávatelnému zvyšujícímu se počtu nezaměstnaných budou firmy stále obtížněji hledat kvalifikované pracovníky. Závěr je jednoznačný. Je třeba, aby absolventi škol měli potřebné schopnosti (technologie využívat), a úplně všichni musí být schopni se opakovaně rekvalifikovat a učit stále něco nového. Jak by tedy mělo školství na současné vývojové trendy reagovat? Bez změn se jistě neobejde.


Bořivoj Brdička (youtube.com)
Strojem rozeznatelné učení

Vzdělávání je tradičně nastaveno do monolitických bloků zastřešených vysvědčením či diplomem, jehož hodnota je do značné míry závislá na reputaci příslušné instituce. Podobný dokument přitom většinou neříká téměř nic o tom, jaké schopnosti jeho vlastník má, vypovídá hlavně o tom, kolik času při jeho získávání musel vynaložit.

Wayne Skipper proto podporuje přechod na kompetenčně orientované vzdělávání, které v sobě zahrnuje průběžné personalizované ověřování dosažených výsledků. Definování cílů tak trochu připomíná náš RVP, protože vychází z klíčových kompetencí (např. NACE Career Readiness Competencies ). Vývoj se ubírá k definování kompetenčních standardů v takové digitálně zpracovatelné formě, kterou by bylo možné implementovat do systémů sledování osobního růstu tak, aby bylo možno evidovat jejich naplňování u každého uživatele individuálně.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
20. listopadu 2018 v 9:26  

a proč by měla?

laimes řekl(a)...
20. listopadu 2018 v 9:27  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.