Škola v Kanadě vyškrtla z osnov román Jako zabít ptáčka. Je prý rasistický a násilný

středa 24. října 2018 ·

Školská rada v kanadském regionu Peel v Ontariu doporučila učitelům anglické literatury, aby z učebních osnov a povinné literatury vypustili román spisovatelky Harper Leeové Jako zabít ptáčka považovaný od roku 1960 za klasické dílo americké literatury. Kniha, za niž autorka získala prestižní Pulitzerovu cenu, je podle členů školské rady rasistická. Posiluje stereotyp bílého muže jakožto zachránce a tím pádem znevýhodňuje černou rasu. Informuje Aktuálně.cz.


Harper Lee (wikipedia.org)
Pedagogové zpochybňují, že kniha podporuje rasismus a agresi. "Mluvení o historii rasismu pro mě není rasismem. Četbou této knihy nic nepropagujeme, jen mluvíme o tom, co se děje," dodal jeden z učitelů. Nepřál si být jmenován kvůli obavám z možného postihu. Podobný osud předpovídá i dalším knihám, a to románu Pán much a novele Johna Steinbecka O myších a lidech.

Kvůli propagaci rasismu byla zakázána školskou radu ve státu Minnesota a Mississippi kniha Dobrodružství Huckleberryho Finna.



Celý text naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
25. října 2018 v 13:28  

Překvapení. V amerických školách před lety vyřazovali Vonneguta. Tak jakýpak problém. "Pokrok" nelze zastavit. Všude je to stejné. Jen propaganda to zveličuje. Třeba si to ale někdo přečte, když je to zakázané.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.