Děti se před školou bojí, rodiče ignorují dopravní předpisy, tvrdí sdružení

pátek 14. září 2018 ·

Děti v Praze vozí čím dál častěji do školy jejich rodiče, zjistilo občanské sdružení Pražské matky. Podle něj spěchající řidiči vytvářejí zmatek, porušují dopravní předpisy a ohrožují děti, které se kvůli tomu před školou bojí pohybovat. Sdružení zahájilo kampaň, ve které zapojené školy vyzvou rodiče a děti, aby chodili pěšky. Informuje iDNES.cz.


„Všimly jsme si, že čím dál víc dětí jezdí do školy autem. Jedná se zhruba o čtvrtinu pražských dětí, na některých školách je to ale až 40 %. Pětina dětí přitom bydlí do jednoho kilometru od školy,“ upozornila Blanka Klimešová ze sdružení Pražské matky.

„Rodiče parkují, kde se dá, klidně i na přechodu nebo na chodníku. Děti, které jdou pěšky, nejsou přes zaparkovaná nebo couvající auta vidět a ani ony samy dobře nevidí, když proti nim jede auto. Pěšky do školy může být dobrý odrazový můstek pro efektivní dopravní výchovu a postupné osamostatnění dítěte,“ uvedla Klimešová.

Školy proto v rámci kampaně Pěšky do školy vyzvou rodiče s dětmi, aby zanechali auto doma a šli společně pěšky nebo třeba přijeli na kole. Děti se tak podle sdružení naučí, jak se chovat v provozu, ale také začnou vnímat okolí, ve kterém žijí, a budou se více stýkat s vrstevníky.

Do kampaně se zatím zapojilo šestnáct škol. Sdružení se nyní snaží oslovit ministerstvo školství, aby ji posvětili i politici a získala větší podporu. Kampaň „Walk to school“ se každoročně koná ve Velké Británii, Nizozemsku, Německu, Švýcarsku, USA, Kanadě či Austrálii. Sdružení se snaží zavést podobnou tradici i v České republice, další kampaň plánuje na květen příštího roku.


Celý text naleznete zde
Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.