Učitelka češtiny a zároveň šampionka v silovém trojboji? Studenty někdy děsí moje ruce, říká Židová

pondělí 6. srpna 2018 ·

„Co se týče studentů, mám s nimi občas vtipnější příhody. Tak třeba jednou mě jeden nich požádal, jestli bych si nemohla nandat svetr. Když jsem se zeptala proč, odpověděl, že ho moje ruce děsí. Když mám na sobě třeba tílko, kde je vidět, že nějaké svaly mám, studenti se na mě koukají divně, ptají se, co dělám. Ale nemyslím si, že by je to nějak odrazovalo, naopak je to zajímá. Snažím se být spíš ten kamarádský typ učitelky, vysvětlit proč se to učí, k čemu jim to bude a myslím, že je pro ně i výuka samotná zajímavější, když jim látku vykládá mladá svalnatá holka než stará paní,“ říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz učitelka Štěpánka Židová, která se úspěšně věnuje silovému trojboji.


V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Setkala jste se někdy s názory, že jste přeci holka a holky by neměly být silné a mít svaly?

Třeba ve škole, v akademickém prostředí, na mě lidi koukají trochu divně, občas si i něco vyslechnu. Ale myslím, že lidé jsou tak zaneprázdnění sami sebou, že jsem jim já, jak vypadám a jestli mám sílu, ukradená. Normálně se ale setkávám s názory, že se lidem síla na holkách obyčejně nelíbí, ale ke mně to nějakým způsobem sedí. Trojboj do značné míry odráží to, jaká jsem, a když člověk vypadá a dělá to, jaký sám je, jeho okolí ho za to spíš ocení, než odsoudí.

Chcete se v budoucnu věnovat trojboji a sportu eventuálně i jako profesi, nebo plánujete zůstat u učitelství?

Rozhodně nechci po promoci na pedagogické fakultě začít učit na státní škole. Jsem na české školství hodně naštvaná a spoustu věcí bych v něm chtěla upravit, ale vím, že to nejde. Nechci být jeho součástí a snažit se ho celý život změnit, pak se probudit a zjistit, že moje celoživotní snahy byly naprosto k ničemu. Učit bych ale rozhodně chtěla, protože mě to prostě baví, děti dokážou být úplně neuvěřitelně vděčné a je s nimi fakt sranda. Navíc si myslím, že trávit tolik času s dětmi člověka omlazuje. Nikdy se ve světě neztratí, protože bude mít příval nových názorů, trendů a takových věcí. Tahle dynamičnost mě na učení šíleně baví a naplňuje.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.