Michal Komárek: Hlavičkou proti zdi

čtvrtek 2. srpna 2018 ·

Lékaři požadují, aby školy měly povinnost poskytovat informace o rizicích hlavičkování u dětí podobně, jako jsou tabákoví výrobci povinni uvádět rizika, na krabičkách cigaret. „Nechat dítěti padat opakovaně míč na hlavu, je hloupost. S každou ranou mohou vznikat nevratná poškození tkání,“ řekl například Hospodářským novinám neurochirurg Vladimír Beneš z Ústřední vojenské nemocnice,“ říká Michal Komárek v komentáři pro Český rozhlas Plus.


Komárek mimo jiné říká:

Vědci z Univerzity ve Stirlingu například zjistili, že schopnost paměti u hráčů, klesla o 41 až 67 procent v mnohých případech už po jediném odražení míče z rohového kopu.

Každý, kdo sleduje poločasové rozhovory během fotbalových zápasů, má důvod považovat zmíněný výzkum za zajímavý. Leckdy se totiž opravdu zdá, že hráči mají jenom velmi mlhavou představu o tom, kdo proti komu hraje a co se vlastně během první půle událo. Pokud mají za sebou dvě, tři hlavičky, není divu.

Dobrá zpráva pro fotbalisty spočívá v tom, že podle výzkumu se jim do 24 hodin paměť obnoví. Špatná zpráva je ta, že účinky nárazů se sčítají a zejména pro nehotový dětský mozek, mohou mít nevratný dopad.

Na základě výzvy lékařů vznikla petice, která se obrací na Ministerstvo školství. To by mohlo rozhodnout, aby školy musely o riziku hlavičkování informovat. Jenže nebude dělat nic. Tisková mluvčí novinářům sdělila, že ministerstvo nemůže být odpovědné za interpretaci nejnovějších lékařských výzkumů.

Samozřejmě, mohou být i výzkumy, které škodlivost hlavičkování zpochybňují, nebo zcela odmítají a ministerstvo opravdu není v pozici rozhodčího mezi různými skupinami lékařů. Nicméně by ta varování mělo brát vážně. Za interpretaci výzkumů odpovědné není, za školy a tedy i za děti ano.


Celý text a komentář ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
2. srpna 2018 v 7:30  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.