Lukáš Kovanda: Učitele nelze odměňovat dle produktivity, skončili by nuzně

úterý 21. srpna 2018 ·

„Známá ekonomická poučka říká, že mzdy rostou v závislosti na růstu produktivity. To platí třeba v průmyslu... I díky robotizaci mnohonásobně stoupla hodnota, kterou zaměstnanec automobilky za jednotku času vytváří. To otevírá značný prostor k růstu mezd. Co ale třeba takový učitel na základní škole?,“ píše ekonom Lukáš Kovanda v Hospodářských novinách.


Lukáš Kovanda (linkedin.com)
Běžná školní třída dnes vypadá podobně jako před 60 lety, či dokonce před 120 lety. Lavice, tabule, křída a učitel na dvě nebo na tři desítky žáků – a stále plus minus stejná doba výuky.

Pokud tedy bychom vzali poučku z úvodu doslova, učitelé by dnes nuzně živořili, neboť jejich produktivita za posledních 120 let prakticky nevzrostla. Objektivně ani nemohla vzrůst. Učitelské platy zkrátka musí růst nad úrovní růstu produktivity.




Celý text naleznete zde

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
21. srpna 2018 v 11:31  

Soudci též nejsou odměňováni dle produktivity, a nuzné konce neřeší. Ten pes je asi zakopán jinde ... ////

laimes řekl(a)...
21. srpna 2018 v 14:10  

lze je to ovšem pracné a vyžaduje to systém

tyrjir řekl(a)...
24. srpna 2018 v 15:01  

Kdyby se platilo podle produktivity práce, dopadli by asi nejhůř někteří politici a ekonomové, kteří prohospodařili, co se dalo, a dovedli Česko do pozice země s nejhůře placenými učiteli.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.