Opsané diplomky mě nepřekvapily. Titul musel mít najednou každý, říká předseda Rady VŠ Fischer

sobota 21. července 2018 ·

„Já doufám, že tahle kauza zvedne poptávku po vysokoškolském vzdělání, a ne po titulech. Ukázalo se, že osoby, které mají historicky akademický titul, ještě automaticky nemusí mít kvalitní vzdělání. Už dnes se řada zaměstnavatelů spíše než na tituly dívá na reálné schopnosti uchazeče o práci a myslím, že se to ještě prohloubí a taky se přehodnotí, kdo v jakých funkcích musí titul mít a kdo už ne. Rovněž doufám, že se zvýší poptávka studentů po kvalitních školách a budou více hledat ty, které mají dobrou pověst,“ říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Jakub Fischer. Rozhovor se týká kauzy opisování diplomových prací, kvůli které museli rezignovat dva členové nové vlády.


Jakub Fischer (vse.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Co jste si pomyslel, když se v médiích objevilo, že už druhý člen nové vlády opisoval v diplomové práci?

Mě to nijak zásadně nepřekvapilo.

Jak to? Stává se to často?

Rozdělil bych to do dvou rovin. Zaprvé, zejména v tom druhém případě jde o člověka, který není nejmladší, není čerstvým absolventem vysoké školy. Asi před 15 lety došlo k výraznému zvýšení poptávky po vysokoškolském vzdělání, respektive ani ne tak po vzdělání jako po vysokoškolských titulech. Dokonce i stát vymyslel, že pro řadu zastávaných pozic, pro které vysokoškolské vzdělání či titul nevyžadoval, ho vyžadovat bude. To vyvolalo obrovský nárůst poptávky pracovníků ve státní správě, aby ten titul někde získali.

Jak na to zareagovaly školy?

Veřejné vysoké školy neměly dost kapacity, vedlo to ke vzniku soukromého školství. Mezi lety 2001 a 2010 došlo ke zdvojnásobení počtu studentů, aniž by se výrazně navýšil počet akademických pracovníků. Tato "masifikace" vysokoškolského vzdělávání s sebou pochopitelně přinesla různé negativní průvodní jevy.

Dotkli jsme se nekvalitních prací, plagiátorství, ale setkáváme se i se třetím jevem, a to je psaní prací na zakázku.

Ano, stačí to dát do vyhledávače a zjistíte, že si můžete objednat diplomku. Není to tak sice napsané, nabízí se zpracování podkladů pro diplomovou práci, ale všichni víme, jak to je. A antiplagiátorským systémem to nejde odhalit, protože když zaplatíte hodně peněz, udělají vám hezkou diplomku, která určitě nebude nekvalitní.

Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
21. července 2018 v 11:21  

Jde samozřejmě o místa ve státní správě a ve veřejnokamarádských firmách. Fischerovo tvrzení, že už dnes se řada zaměstnavatelů spíše než na tituly dívá na reálné schopnosti uchazeče o práci, má ve státní sféře velice omezenou platnost. Už proto, že řada šéfů o svých podřízených dokáže zjistit leda to, zda si ráno píchli příchod. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.