Univerzita Karlova získala vzácné listiny z r. 1347 o svém vzniku

sobota 30. června 2018 ·

Univerzita Karlova získala vzácné listiny ze 14. století, které se vážou k jejímu založení. Oba dokumenty jsou z roku 1347 a předcházejí vzniku školy, kterou založil o rok později císař Karel IV. První písemností je souhlas papeže Klimenta VI. s vybudováním pražského učení a druhou notářský opis tohoto souhlasu s podpisy svědků. Listiny včera vedení univerzity představilo na tiskové konferenci. Informuje ČTK.


Tomáš Zima (cuni.cz)
"Jsem šťasten, že v roce 670. výročí vzniku univerzity a stého výročí vzniku Československa se podařila věc, v níž nikdo nedoufal. Je to historický okamžik nejen pro univerzitu a Českou republiku, ale i pro evropskou vzdělanost," uvedl rektor univerzity Tomáš Zima. Získání listin označil za objev tisíciletí a věc nedozírné hodnoty.

Listiny univerzita získala ze soukromé sbírky. Před třemi týdny ji oslovila banka J&T, že má možnost písemnosti zakoupit a škole prodat. Tři odborné posudky prokázaly pravost dokumentů. Tento týden v pondělí univerzita podepsala smlouvu, ve středu se dokumenty dostaly do jejího archivu. Původního majitele škola nezná, nepřál si to. Vedení univerzity nezveřejní ani částku, za kterou se pergameny pořídily. Podle rektora jsou to "řádově miliony korun". Pokud to stav listin dovolí, bude je škola vystavovat při významných událostech.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.