Školy řeší bezpečnost dětí na školních výletech. Odpovědnost mají učitelé.

úterý 12. června 2018 ·

V červnu jsou školní výlety v plném proudu. Žáci i předškoláci sedají do autobusů a vyráží poznávat památky. Starší stroje však často nejsou vybaveny bezpečnostními pásy. Nejlepší je proto volit novější autobusy. Rozhodně však nesmí sedět tři děti na dvou sedadlech. Zodpovědní za jejich bezpečí jsou učitelé. Informuje iDNES.cz.


Roman Budský (tymbezpecnosti.cz)
Přestože dálkové autobusy musí být ze zákona vybaveny bezpečnostními pásy a cestující se v nich musí poutat, pro ty meziměstské a linkové to neplatí. Červnové školní a školkovské výlety přitom často obsluhují nasmlouvané autobusy starší výroby, kde bezpečnostní pásy chybí. Jejich majitelé nejsou povinní do nich dodatečně pásy instalovat.

Zákon o silničním provozu uvádí, že v linkových autobusech nevybavených bezpečnostními pásy nesmí počet osob straších 12 let překročit povolený počet přepravovaných osob - u větších školáků je to tedy jasné: na jedno sedadlo jedno dítě. Menší děti ovšem počet sedadel nelimituje. Rozhodující je zde užitečná hmotnost vozidla, a tak si cestou na výlet v autobusech často sedají třeba po třech.

„V autobusech nevybavených bezpečnostními pásy se dítka nad dvanáct let počítají na kusy, mladší vlastně na kila,“ upozornil expert z Týmu silniční bezpečnosti Roman Budský. „Sezení po třech na dvousedadlech však rozhodně nedoporučujeme ani malým dětem, i když zakázáno není. Nejde jen o pohodlí, ale především o bezpečnost,“ dodal s tím, že maximálně pohodlné a v rámci možností nejbezpečnější pro děti je, pokud sedí každé na svém sedadle.

Za své svěřence zodpovídají na výletech školy a školky. Odborníci na bezpečnost radí, aby si na zájezdy vyžádaly autobus s bezpečnostními pásy.

„Školy a školská zařízení nemají povinnost si objednat u dopravce autobus s bezpečnostními pásy. Ale jelikož jsou jako pedagogický dohled za děti nebo žáky zodpovědné, je v jejich vlastním zájmu dožadovat se novějšího autobusu s pásy. Za nás to rozhodně doporučujeme,“ vzkázala metodička dopravní výchovy z Týmu silniční bezpečnosti Markéta Novotná.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.