Nová kampaň prosazuje bezpečné pěší cesty do školy: Je škoda dělat z prostoru před školou parkoviště

neděle 27. května 2018 ·

„Rodiče dnes stále někam spěchají, a tak děti všude vozí autem. Dětem přitom prospívá pomalejší tempo a možnost s rodiči sdílet každodenní radosti i starosti. Pokud budeme chodit s dětmi pěšky, můžeme ale také zlepšit veřejný prostor a životní prostředí měst,“ uvedla Blanka Klimešová z organizace Pražské matky, která pořádá kampaň Pěšky do školy. Informují Novinky.cz.


Konečným záměrem je zvýšit počet dětí, které se budou pravidelně dopravovat do školy pěšky. Školy, které chtějí zlepšit dopravní situaci před svými branami a motivovat děti i rodiče, aby častěji nechali auto doma, se do kampaně mohou registrovat od pondělí 21. května do konce června.

Do školy autem se běžně dopravuje přibližně čtvrtina pražských dětí. Před školními budovami vznikají zácpy, auta popojíždějí, parkují, couvají. Nejnebezpečnější dopravní situace tak na žáky často číhají přímo před školou. Dětem přitom chybí přirozený pohyb, tráví málo času venku a moc času před obrazovkami počítače.

Jádro kampaně spočívá v uspořádání pěšího dne, kdy školy vyzvou děti, aby přišly do školy pěšky, přijely na koloběžce, na skateboardu či na kole. Pěší den by měl dětem nabídnout něco speciálního, například společnou snídani, koncert před školou nebo drobné odměny pro ty, kdo přišli pěšky.

Pěší dny se budou na školách konat v září v rámci Evropského týdne mobility (16. až 22. září), který se každoročně vyhlašuje v mnoha evropských městech. Školy mohou vyhlásit i pěší týden, případně měsíc. Čím déle budou děti motivovat k šetrné dopravě, tím větší je pravděpodobnost, že tak začnou i samy pokaždé chodit, bude-li to alespoň trochu možné.

„Chceme zkrátka upozornit na to, že prostor před školou je důležité místo k setkávání, děti si tu mohou hrát, rodiče popovídat. Je škoda z něj dělat parkoviště,“ vysvětlila Čiverná.

Celý text naleznete zde
Další informace o kampani naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.