Valachová chce místa ve školkách aspoň pro téměř tříleté. Nemá podporu, je to ústup, říká Klaus

čtvrtek 26. dubna 2018 ·

Jen hodinu diskutovali poslanci na sněmovním školském výboru o návrzích ODS. Ta chce mateřským školám zrušit povinnost přijímat dvouleté děti a zrušit povinný poslední ročník školky. Předseda výboru Václav Klaus mladší (ODS) navrhl hned na začátku jednání přerušit schůzi do 9. května, aby poslanci mohli do 2. května předložit své pozměňovací návrhy. Zatím jediný známý předkládá bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Ta ho vnímá jako kompromis. Navrhuje, aby za dva roky školky garantovaly místa alespoň pro ty děti, které dosáhnou tří let do konce kalendářního roku. Informuje Aktuálně.cz.


Kateřina Valachová (facebook.com)
Těchto dětí je podle Valachové čím dál více. Návrh prý zohledňuje i možnosti obcí a měst kvůli vybudování kapacit. "Jde také o nejčastěji využívanou dobu z hlediska rodičovské dovolené," poznamenala Valachová, za jejíhož působení na ministerstvu zavedení povinnosti pro školky vzniklo.

Podle Klause jde však jen o politický krok. "Když paní Valachová viděla, že ve sněmovně nemá většinu, tak jde ústupovou cestou a něco v tom předvádí," komentoval Klaus před novináři s tím, že trvá na tom, aby se tato povinnost pro školky zrušila.

  Valachová také navrhla, aby obce a města mohly místa garantovat prostřednictvím dětských skupin. Řada obcí je podle poslankyně považuje za levnější a vhodnější řešení. Klaus je ale přesvědčen, že skupiny do školského zákona nepatří, protože ten řeší vzdělávání. "Situace maminek sociálně silných, co pracovat chtějí, nebo sociálně slabých, co teoreticky musí, ať se řeší nějakým sociálním opatřením," namítl.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

PP řekl(a)...
26. dubna 2018 v 12:06  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.