Josef Šlerka: Pro lepší hledání pravdy je užitečné nechat žvanit – surově řečeno – kraviny i úplné blby.

čtvrtek 26. dubna 2018 ·

„Zkrátka stále podle mého názoru platí tvrzení anglického filozofa Johna Stuarta Milla, který už v polovině 19. století napsal, že „by měla existovat nejúplnější svoboda vyznání a diskutování jakožto základ etického přesvědčení, jakékoliv doktríny, jakkoliv by mohla být považována za nemorální“. Jinými slovy pro lepší hledání pravdy je užitečné nechat žvanit – surově řečeno – kraviny i úplné blby. Neboť není úplně jisté, jestli těmi blby nejsme nakonec my sami, a teprve v důkladné diskusi to lze zjistit,“ píše Josef Šlerka v Hospodářských novinách v diskusi na téma „Mají se regulovat sociální sítě?“.


Šlerka mimo jiné píše:

Ano, existují tu určitá omezení, která dávají svobodě projevu mantinely, a to jsou verbální činy směřující k potlačení práva ostatních – věděl to již Mill a to zůstává mimo jakoukoliv debatu.

Zde by šlo diskusi o cenzuře z mého pohledu ukončit. Hledání pravdy si vyžaduje, aby lidé mohli říkat i hlouposti a hlavně o nich diskutovat s lidmi říkajícími něco jiného. Svobodná diskuse a s ní spojená svoboda projevu jsou základem liberální demokracie. Otevírá se tu však jedno velké ALE, kterým je otázka, do jaké míry jsou sociální sítě veřejným prostorem, kde k takové diskusi dochází.

Tady bych měl svoje pochybnosti. Zejména Facebook, který pro filtrování zpráv volí cestu tak, aby propojoval především lidi stejného názoru, nijak k diskusi mezi různými názory neprospívá. Naopak přispívá k posilování a utvrzování jednotlivých názorových skupin. Potenciálně je tohle utvrzování se pro demokracii nebezpečné, protože vede k čím dál extrémnějším požadavkům bez ohledu na to, jestli jste liberálové, socialisté, konzervativci nebo nacisté.

S tím ale žádná cenzura obsahu nic nezmůže. Jediné, co s tím může pohnout, je chuť přestat se do svých bublin uzavírat ve svém off-line životě. Ať již v soukromých školách nebo vilkových čtvrtích. Algoritmy Facebooku nevytvářejí bubliny úplně nové, jen zesilují ty existující a někdy se zdá, že si dáváme dost práce, abychom se s těmi mimo naše bubliny nemuseli potkávat.

Celý text naleznete v Hospodářských novinách

1 komentářů:

Hausenblas řekl(a)...
29. dubna 2018 v 11:51  

Aby svoboda slova měla smysl, a aby i "blb směl říkat kraviny", nestačí jenom mít k dispozici ta média a zákon, který brání tomu, aby někdo byl pronásledován za svobodu slova. Na co bohužel zapomíná, že tuhle svobodu si vyvinuly národy, v nichž se zároveň, nebo dokonce ještě před tím, vychovala populace k tomu, aby nad každým svobodným výrokem uvažovala. Ne populace, v níž jednotlivec bez hlubšího přemýšlení zbaští to, co konvenuje s jeho dosavadními domněnkami, předsudky, zvyklostmi. Mít svobodu říkat věci, které jdou proti srsti názorům nebo zkušenostem jiných lidí, to je potřebné proto, že se má dál a dál vyvíjet poznání a chápání světa a společnosti a hlavně sebe sama. Když většinově populace o tohle nestojí, a touží jen po potvrzení stavu a názoru, ve kterém právě setrvává, je svoboda zbytečná. A to se taky stane národu, který aspoň své děti nedokáže vychovávat k tomu, aby netoužily vystrašeně po ujišťování, že jsou dobré a "mají to správně".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.