Postrach přijímaček: Test z počtů

pondělí 9. dubna 2018 ·

Deváťáci zažijí tento týden krušné chvíle. Ti z nich, kteří chtějí studovat na střední škole, budou muset podstoupit jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky. První kolo startuje ve čtvrtek. Vloni byla průměrná úspěšnost v matematice 46,3 procenta, český jazyk zvládli žáci s 60procentní úspěšností. Reportáž přinášejí Lidové noviny.

Jednotné přijímací zkoušky vyvolaly podle ředitele Cermatu Jiřího Zíky, ale i dalších odborníků ještě větší vlnu doučování než dříve. Zkouškám se podřizuje i výuka některých škol. „To pochopitelně záleží na jednotlivých školách a jednotlivých učitelích, ale je to pochopitelně v zájmu rodičů, dětí i škol, aby jejich žáci uspěli,“ komentuje Bohumil Kartous ze vzdělávací společnosti EDUin. Tlaku čelí hlavně páťáci, kteří usilují o studium na osmiletých gymnáziích, kde bývá největší přetlak. „Ukazuje se, že právě míra takové extra přípravy může rozhodnout o úspěchu dítěte,“ říká Kartous.

Podle Zíky je tlak na potomky někdy na škodu: „Děti jsou frustrované tím, že je rodiče nutí, aby navštěvovaly doučovací kurzy a dostaly se na víceletá gymnázia. Řekl bych, že to těm dětem příliš neprospívá.“ Když už, měli by si rodiče dát pozor, zda se doučování nesoustředí pouze na procvičování testů.

Žáci, kteří se hlásí na maturitní obory, se s největší pravděpodobností nevyhnou zkoušce dospělosti z matematiky. Povinnou maturitu z počtů podle současného schváleného plánu v roce 2021 otestují gymnázia, o rok později i odborné školy. Výjimku dostaly umělecké, zdravotnické a sociální obory. Podle bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové se do té doby výuka matematiky na školách změní natolik, aby ji zvládl každý student. „Nevidím sebemenší snahu cokoliv měnit, naopak. Je alarmující, že učitelé matematiky chybí, školy je nemohou sehnat,“ obává se naopak Kartous.

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

1 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
9. dubna 2018 v 18:02  

"Podle Zíky je tlak na potomky někdy na škodu: „Děti jsou frustrované tím, že je rodiče nutí, aby navštěvovaly doučovací kurzy a dostaly se na víceletá gymnázia. Řekl bych, že to těm dětem příliš neprospívá.“ Když už, měli by si rodiče dát pozor, zda se doučování nesoustředí pouze na procvičování testů."

No to je nádherné. Nejdříve vytvoří bubáka, pak se všichni začnou bát a vytváří tlak, pak a ředitel Monster inc, Zíka vytlačí perlu ze všech nejhnědší, "Řekl bych, že to těm dětem příliš neprospívá." Tohle je možné jen v Czechii, zemi strdí a Kafky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.