"Eugenický dokument"? Plán reformy škol v Karlovarském kraji vyvolává kritiku, údiv i zděšení.

pátek 27. dubna 2018 ·

„Odbor školství Karlovarského kraje přišel před pár dny s koncepcí rozvoje školství. Navrhuje v něm, aby se počty míst na různých typech středních škol přepočítaly dle rozložení IQ v populaci, tj. podle Gaussovy křivky. Viz přiložená tabulka. Nejdřív jsem myslel, že to je nějaký eugenický dokument z 19. století, který se omylem dostal na web kraje. Ale fakt ne, oni to fakt myslí vážně,“ upozorňuje na Facebooku Jáchym Vintr. MF DNES píše, že „dokument vzbudil mezi zastupiteli údiv“. Především ale kvůli tomu, že byl nedokončený, řádně neprojednaný a že se k němu tedy v plánovaném termínu nemohli zastupitelé vyjádřit...


Jaroslav Bradáč (kr-karlovarsky.cz)
Oč jde?

Odpovědný krajský radní Jaroslav Bradáč pro MF DNES říká: „Materiál jsme zpracovali se školským odborem a některými odborníky v březnu. Poté jsme ho měli v radě a došli k závěru, že ho nelze prodiskutovat za jediný měsíc a lépe bude dělat ho déle a pořádně.“

A MF DNES dokument charakterizuje: Analytická část koncepce shrnuje data, strategická vychází z analytické části a poukazuje na demografickou křivku. Na základě toho poukazuje také na různé varianty řešení. Materiál konstatuje například to, že žáci touží po maturitních oborech více než po těch učebních, kde jich je nedostatek. Cestou je lépe vyvážit záměr počtu přijímaných dětí. „Předpokládáme, že když všechno dobře půjde a diskuze se nezvrhne do malicherných sporů, nová opatření by mohla začít platit ve školním roce 2019/2020,“ uvedl Jaroslav Bradáč.

Jak by mohla „nová opatření“ vypadat, ukazuje tabulka, kterou publikuje Jáchym Vintr. Ten ve svém textu pokračuje: Ze záměru plyne, že by se měl například zredukovat počet míst na osmiletých gymnáziích o 40 %. Takže si úředníci na kraji asi fakt myslí, že na gymnázia patří jen "chytří", a na učňáky jen "hloupí". Je to zprasený konstrukt nějakých úředníků, kteří o inteligenci vůbec nic netuší. Inteligence se měří už více než 100 let a ani za tu dobu se psychologové nedokázali shodnout, co to vlastně je. Existují desítky různých teorií, podle kterých se dá inteligence chápat. IQ může být výsledek inteligenčního testu. Může to být dobrý indikátor, pokud jde o výsledek nějakého odborně zadaného a interpretovaného testu. Ale přepočítávat podle něj počty studentů na typech škol je jasný pseudoargument, jehož cílem je pouze omezit přístup ke všeobecnému vzdělání s maturitou pro lidi, kteří by ho v jednom z ekonomicky nejbídnějších krajů Česka potřebovali nejvíce. Hnus.



Citovaný text MF DNES naleznete v dnešním vydání
Jáchym Vintr na svém profilu odkazuje také na příslušné krajské dokumenty

Připravil: mik

7 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
27. dubna 2018 v 9:12  

No jo. Ono to politiky překvapí, když někdo chce jen 55% populace maturantů. Zajímavé plánované rozložení. To jsem zvědav, co z toho vyplyne. A jak to dopadne. Že by referendum?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
27. dubna 2018 v 11:35  

A když už tu politiky řešíme, tak že politikem by mohl být jen s IQ 100. Kdo by to nesplnil, tak by šel hned k popelářům. A ani to nevymyslela Valachová. Takže pozor! Dobroseři se nám množí! Nový výskyt zaznamenán na Karlovarsku....

Unknown řekl(a)...
27. dubna 2018 v 11:50  

směrná čísla jak za komunistů,no fuj,styďte se !

Kamínek řekl(a)...
27. dubna 2018 v 22:50  

Já tedy nevím, ale vždycky jsem žil v domnění, že gymnázia jsou výběrové školy, určené pro zhruba 5-10% populačního ročníku s nadstandardními předpoklady studia ... Stejně tak učiliště bývala vždy určená pro žáky, kteří měli velké studijní problémy. Považuji jen za normální a přirozené, že chce kraj usměrnit v souladu s přirozeným rozvrstvením studijních předpokladů žáky ZŠ na své SŠ. Vždyť v současnosti slouží VG v menších městech jako únik ze základky před inkluzí a také jako známka společenského postavení rodič. S "chytrostí" to moc společného nemá. Je snad možné, aby v malém městě s populačním ročníkem cca. 150 žáků na VG odešlo 30 žáků, tj. 30% populačního ročníku?????

Unknown řekl(a)...
28. dubna 2018 v 1:09  

Samozřejmě; že takto to plánovat je hloupé; pravdou je; že z víceletých gymnázií se staly lepší ZŠ; a zrovna příklady z Ostrova nebo Karlových Varů jsou dost jasné; neštěstí je; že jsme dopustili; aby p. Bradáč o tom rozhodoval. K tomu jak se otevřely gymnázia pro širší spektrum žáků a studentů; nebylo šťastné... z toho se bude těžko vybruslovat.....

Kvaternion řekl(a)...
28. dubna 2018 v 11:42  

Počet míst na osmiletých gymnáziích - přesněji, v jejich nejnižších čtyřech ročnících - by bylo nejlepší zredukovat o 100 %.

Unknown řekl(a)...
1. května 2018 v 21:48  

Plánování inteligence národa je opravdu problém. Bohužel s expanzí gymnázií klesá úroveň výuky. Jediné co pomůže je držet požadavky na maturity. Tam se ukáže kolik gymnazistů si zaslouží být gymnazisty. A na pozice absolventů SO učilisť a SO Škol dovezeme poláky, ukrajince, mongoly........

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.