Chyba v testech na gymnázia teoreticky může pomoct 721 žákům

neděle 29. dubna 2018 ·

Analýza zjistila, že původně chybná odpověď v jednotných přijímacích zkouškách na osmiletá gymnázia by teoreticky mohla pomoct 721 žákům, kteří odpověď zvolili. Novinářům to řekl ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jiří Zíka. Podle něj selhání není systémovým problémem, ale selhal lidský faktor při několikastupňové kontrole. Informuje ČTK.


Chyba byla odhalena v testu z českého jazyka a literatury. Týkala se otázky, kde měli studenti ze čtyř slov najít to, jehož kořen se skládá ze čtyř hlásek. Správně bylo slovo "zabručeli" a později se zjistilo, že byla správně i další možnost ve slově "rozběhla". Kořen tohoto slova obsahuje jen tři písmena, ale čtyři hlásky, jelikož tam je "e s háčkem".

Podle Zíky volbu slova rozběhla volilo pouze osm procent žáků, což byla nejméně častá volba. "Nic nenapovídalo tomu, že by se jednalo o nesprávné zadání. Zdá se, že žáci tuto variantu volili spíše náhodně než záměrně, ale nemůžeme to potvrdit ani vyvrátit," podotkl Zíka. Ani jednou se podle něj nestalo, že by student zaškrtl obě správné možnosti.

Chyba by podle Zíky mohla ovlivnit přijímačky u 721 žáků, kteří dělali zkoušky na 234 školách. "Mají šanci na změnu hodnocení. Z těchto výsledků se ale nedá dost dobře usoudit, zda-li se u některého žáka po přehodnocení dotkne změna výsledků tak, že by překročil hranici přijetí," uvedl Zíka. Body z písemných testů totiž tvoří 60 procent z celkového hodnocení, zbytek pak tvoří kritéria stanovená ředitelem školy.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.