Ředitel Cermatu se konečně omluvil ředitelům škol. Na webu Cermatu ale jakákoli reakce na chybu v testech stále chybí

neděle 29. dubna 2018 ·

Ředitel Cermatu Jiří Zíka poslal včera pozdě večer email ředitelům škol, ve kterém se jim omluvil za problémy, které vznikly chybou v přijímacím testu na osmiletá gymnázia. Za pozornost v této souvislosti stojí dvě věci: 1) Na oficiálním webu Cermatu stále není ani zmínka o chybě v testech, natož omluva. Poslední aktualita je tam z května minulého roku. 2) Zíka psal ředitelům už v pátek, tehdy je ale pouze informoval o chybě. Na to, aby připojil omluvu, potřeboval tedy více než celý den. Ve včerejším emailu se ředitel Cermatu také vrací k příčině chyby:


Jiří Zíka (repro DVTV)
„Za celou dobu, kdy jsem ve funkci, se nám nic takového nestalo. Test tvoří, kontroluje a po jeho konání posuzuje po věcné i psychometrické stránce mnoho odborně fundovaných pracovníků. Testy procházejí kontrolou předvýrobní, namátkovými kontrolami v rámci výroby a následně po vyhodnocení a zpracování psychometrických analýz jsou posuzovány nezávislou expertní validační komisí CZVV a poté Nezávislou odbornou komisí MŠMT. Žádná z těchto instancí předmětnou chybu neodhalila. Ukazuje se tedy, že vliv lidského faktoru nelze předem odhadnout.“


- mik

(V neděli se na webu Cermatu konečně objevilo stanovisko a omluva ředitele)

2 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
29. dubna 2018 v 18:28  

Ty validačný komisie plné opraudických tajních komisářů a jejda. Pak že má člověk důvěřovať kapacytám. Co dělat, když kapacyti už nejsou tak kapačitní aby roseznaly nejeň chibičku, ale y ochavnost celého tohotok spůsobu teztování. Nězbívá, než obrátiť se na expertov s praxie, menovitě na učitěle, ktorí chibu promtně odchalily a aj orgánov uposornily. Z chiby vraj mají benefitovať aj niekteří žaci. Inu, kdyš se kací les, roztou stromi.

Úloha 75 pro validačnů komisiu.

Odhaltě alespoň jednu pravopisnů hybu.

Kvaternion řekl(a)...
30. dubna 2018 v 21:25  

Mimochodem, podle Respektu je v Zíkově dopisu ředitelům ukázková hrubka ;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.