Autor Češtiny 2.0: Hodně se mi líbí slova, která si hrají s jazykem. Třeba „zčápit“ - získat dotace z EU

neděle 22. dubna 2018 ·

Internetový slovník Čeština 2.0 vznikl před deseti lety. V současnosti obsahuje téměř jedenáct tisíc slov od novotvarů až po regionální výrazy. Nejsilnější emoce a nejširší diskuse v posledních dvou letech vzbuzují novotvary inspirované aktuální situací. "Například jeden z posledních příspěvků ve slovníku - krndování - dokazuje, jací my Češi jsme. Obyvatelé normálního velkoměsta by už byli v ulicích a demonstrovali. Zatímco my v klidu 'krndujeme' po Praze a děláme si z toho legraci na internetu," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Martin Kavka, který za slovníkem Čeština 2.0 stojí.


Marin Kavka (youtube.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Na webu píšete, že Čeština 2.0 je slovník, který trolí češtináře už od roku 2008. Kolik tedy za tu dobu vzniklo celkem slov?

V současnosti slovník obsahuje téměř jedenáct tisíc slov. Zpočátku to mělo pomalejší rozjezd, hodně jsem slovník plnil já sám a moji známí. V posledních dvou letech se ale slovník rozrostl a plní ho především uživatelé. Přesně to byl od začátku můj záměr.

A proč se podle vás začal slovník rozrůstat až v poslední době?

Hodně to souvisí s volbami všeho druhu a ty se v poslední době konají prakticky pořád. Novotvary vznikají v samotných volebních kampaních nebo se objevují v reakcích na ně. Lidé také mnohem více diskutují a mají tendenci se nějak nálepkovat.

Obohacuje váš slovník češtinu jako jazyk?

Tak podobný dotaz si pokládám často. Já si tak úplně nemyslím, že by slovník češtinu obohacoval. Web Čeština 2.0 považuji spíš za zábavu. Když vidím, jakým způsobem se Češi dokážou bavit a hrát si s jazykem, naplňuje mě to optimismem. Až na pár vulgarit nebo osobních útoků jsou novotvary zpravidla hodně vtipné a vypovídají o tom, jak jsou Češi, kteří si zvolili osobností století Járu Cimrmana, hraví a mají nadhled navzdory všem možným propadům.

Které ze slov máte nejraději vy a hojně ho využíváte?

Mně se hodně líbí ta, která si hrají s jazykem. Jedním z nich je "zčápit" (získat dotace - např. z EU apod. - na svůj soukromý projekt; podle Čapího hnízda Andreje Babiše). Hraje si s kontextem, stejně jako většina slov vznikajících z inspirace aktuální situací. Nejsou tak přímočará, ale přesně v tom tkví hravost češtiny.

Kdo z českých osobností je nejčastějším námětem?

Prim hrají předseda vlády v demisi, náš pan prezident a jeho tiskový mluvčí. Mnohdy jde o velmi trefné zásahy, od "trencle pána" až po "trolčáčka". Mimochodem v období prezidentských voleb Miloše Zemana ve slovníku paradoxně zastínila osoba Milana Rokytky, který dal vzniknout výrazu "vyrokytkóza" nebo "na rokytku". A novodobou češtinu obohatil mimo jiné i úspěch Ester Ledecké. Od té doby se na českém internetu můžeme setkat se slovy "ledět" nebo třeba "esterifikace".

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.