Učitelé se bojí o slíbené platy, růst má zaručit ministr v demisi

pondělí 12. března 2018 ·

Téměř pět měsíců po volbách začínají být školské odbory i vzhledem k současné nejisté politické situaci nervózní. Chtějí, aby vláda v demisi jasně řekla, jaké plány se zvyšováním platů má, jak se původně zavázala v programovém prohlášení. Kabinet učitelům slíbil růst platů na 150 procent jejich současné hodnoty do roku 2021. To je asi 45 tisíc korun měsíčně. Odboráři budou chtít po ministru školství Robertu Plagovi (ANO) záruky, že se platy budou skutečně dále zvyšovat. Společně o nich budou jednat podle informací Hospodářských novin 22. března.


Daniel Münich (youtube.com)
Slibovaný růst podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka zhruba odpovídá navýšení platů 130 procent průměrné mzdy do roku 2020, které žádají i odbory. Dobšík má přesto výhrady. „Je nám ale jasné, že to bude stát velké peníze a určitě nám to nikdo nedá naráz. Chceme ale vědět, jak to bude rozfázováno do roku 2021, abychom se jako vysokoškolsky vzdělaná profese přiblížili platům, jež mají vysokoškoláci ve veřejném sektoru,“ řekl Dobšík HN.

Expert na školství z think-tanku IDEA Národohospodářského ústavu Akademie věd Daniel Münich je ale skeptický. „Průměrné mzdy v posledních letech dynamicky rostly, takže tohle navýšení do velké míry opět znamenalo spíše udržovat krok než dohánět ztrátu,“ prohlašuje. „Průměrný plat učitele zůstává na necelých 60 procentech toho, co berou vysokoškolsky vzdělaní zaměstnanci,“ upozorňuje dále Münich.

Výrazné zvýšení platů učitelů má podle Münicha význam pouze tehdy, pokud bude závazek věrohodný a dlouhodobý. „Hnutí ANO ale nebylo ani čtyři měsíce po volbách schopno najít ve sněmovně politickou podporu pro své vládnutí a program. Úvahy o záměrech vlády v demisi jsou bezpředmětné,“ míní Münich. „Česko je na tom úplně nejhůře nejen ze zemí Evropské unie, ale i OECD,“ upozorňuje.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.