Světová studie: Talentům se v ČR daří

pondělí 5. března 2018 ·

Nejatraktivnější zemí pro talentované lidi je Švýcarsko, městem zase Curych. Česku patří ve srovnávacím indexu 25. místo na světě; talenty láká do země i svou bezpečností. Studii Global Talent Competitiveness Index (GTCI), mezinárodní srovnání zřídel talentů už několik let vydává prestižní ekonomická škola INSEAD spolu se skupinou Adecco. Informují Lidové noviny.


Autoři studie na základě mnoha údajů týkajících se místní vzdělanosti, výdajů na výzkum, politické stability, atraktivity prostředí, bezpečnosti anebo podmínek pro práci a podnikání ohodnotili jak státy, tak města. Co jim vyšlo? O chytré mozky a převratné myšlenky nebudou mít nouzi zvláště ve vítězném Švýcarsku, ve druhém Singapuru a ani v globálním magnetu na talenty – v USA, v domovině velvyslance Kinga. Městem talentů pro rok 2018 byl pak vyhlášen Curych, kde sídlí i nejlepší technická univerzita Evropy (ETH Curych). V závěsu je švédská metropole Stockholm a norské Oslo, jež hned za humny nabízí krásnou přírodu.

V indexu bodovala na 25. světovém místě Praha, která k sobě stahuje nejen české anebo slovenské studenty a vysokoškoláky, ale svým kosmopolitním rázem i zahraniční investory a podnikatele. Stejnou příčku zaujímá v rankingu GTCI i celá Česká republika. V profilu země jsou jako hlavní pozitiva uvedena osobní bezpečnost jedinců (první ze všech zkoumaných států!), mateřské a důchodové zabezpečení (třetí mezi všemi státy), pohodový životní styl (devátá světová příčka v kategorii „lifestyle“) a četnost populace s alespoň středoškolským vzděláním a technickou erudicí. Rezervy má však ČR zvláště ve vztazích mezi státem a podnikatelským prostředím (až 91. místo) a v toleranci k migrantům (113. pozice).

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.