MPSV: Zájem o dětské skupiny roste, jejich počet překročil 600

úterý 27. března 2018 ·

V Česku funguje 600 dětských skupin, do kterých mohou rodiče dát své malé děti na hlídání. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Vladimír Řepka. Počet dětských skupin se tak za poslední rok zdvojnásobil. Nejvíce jich je ve Středočeském kraji, od nového roku jich podle Řepky nejvíce přibylo v Jihomoravském kraji. Informuje ČTK.


Loni v dubnu bylo v ČR 300 dětských skupin, do nichž mohli dát rodiče na hlídání 3913 malých dětí. O rok dříve úřad evidoval sto dětských skupin se 1455 místy. Zákon o dětských skupinách platí od listopadu 2014.

Dětská skupina, kterou může založit pro své zaměstnance podnik, škola, úřady, nezisková organizace, radnice či církev, se postará o dítě od jednoho roku až do nástupu do školy. Může v ní být maximálně 24 chlapců a děvčat. Na jednu vychovatelku připadá nejvýš šest dětí.

Spolek Pedagogická komora nedávno na setkání s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) navrhla, že by se na dětské skupiny mohla přenést část nároku na umístění všech dvouletých dětí do předškolního zařízení od roku 2020. Zákon by se podle ní měl upravit tak, aby si zřizovatel mohl vybrat, zda místo pro dítě vybuduje v mateřské škole, dětské skupině nebo mikrojeslích.

Role dětských skupin v péči o malé dětí by měla být výraznější než dosud i podle ministra školství v demisi Roberta Plagy (ANO).

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.