Cenu pro nejlepšího učitele světa vyhrála učitelka z Londýna. Kromě prestižního ocenění získala i milion liber

pondělí 19. března 2018 ·

Letošní ročník ceny Global Teacher Price vyhrála učitelka výtvarné a textilní výchovy na střední škole v severním Londýně Andria Zafirakou. Pro výherkyni jsou stěžejním tématem nerovnosti ve vzdělávání. Hovoří o těžkých životních podmínkách svých žáků, kteří musí žít v přeplněných bytech nebo domech. Vyzývá rovněž k větší podpoře síly, která se skrývá v umění, zejména pak ve snaze rozšířit ji mezi nejchudší komunity žáků. Cenu Global Teacher Prize (GTP) uděluje nadace Varkey Foundation. Ocenění si klade za úkol ve výběrovém procesu najít nejlepšího učitele na světě, a vytvořit tak učitelské Oscary.


Andria Zafirakou (twitter.com)
Zafirakou varovala před sociální deprivací a těžkými životy, které vedou děti, jejichž „obědové krabičky jsou až příliš často prázdné“. Tvrdí ovšem, že škola může být strůjcem pozitivní změny, a to hlavně skrz kreativní předměty. „Naučili jsme se ignorovat sílu uměleckých předmětů, které ale zejména v nejchudších komunitách dokáží proměňovat dětské životy,“ cituje laureátku BBC.

Učitelka byla oceněna nejen za práci ve škole, ale i v komunitě, která školu obklopuje. Škola, která podle Zafirakou má být bezpečným útočištěm pro děti, se nachází v etnicky bohaté oblasti. Na severu Londýna, připomíná BBC, se mluví okolo 130 různými jazyky. Není proto divu, že se Zafirakou naučila základy hindštiny, tamilštiny nebo gudžarátštiny, když navštěvovala domovy svých žáků. Během toho zjistila, že řada dětí žije v přeplněných domácnostech, kde se nelze soustředit. „Je to někdy tak našlapané a hlučné prostředí, že se studenti musejí zavírat v koupelnách, aby měli chvíli osamotě a mohli se koncentrovat,“ líčí učitelka. I proto organizuje extra hodiny přes všední i víkendové dny, v nichž poskytuje dětem klid na práci.

Na předávání cen vystoupila i britská premiérka Theresa Mayová se svým poděkováním a pochvalou. Ve videozprávě vyzdvihla přednosti laureátky a řekla, že nejlepší učitelé potřebují houževnatost, vynalézavost a velkorysé srdce. Andria Zafirakou si kromě prestižní ceny odveze i finanční ocenění ve výši 1 milionu britských liber (zhruba 28 830 000 Kč).

V Česku začal tento rok první ročník GTP pod hlavičkou neziskové organizace EDUin. Nominace lze posílat do 25. března přes web české pobočky. „Finalisté, kteří se umístí na prvních třech místech, obdrží 50.000 Kč a pomůžeme jim s přihlášením do mezinárodní ceny GTP,“ uvádí se na oficiálním webu českého programu.

Se souhlasem redakce převzato z časopisu Perpetuum

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.