Lenka Štěpánová: Návrat dílen a pozemků do škol? A co učit se prát prádlo na valše?

čtvrtek 22. února 2018 ·

Podnikavost, komunikativnost, řešení problémů – to jsou kompetence, které by měla rozvíjet škola 21. století. „Zavedení dvou předmětů zaměřených na manuální činnosti nezaručuje, že vyplní mezery školství, které výše zmíněné kompetence nerozvíjejí,“ napsala Novinkám.cz předsedkyně České středoškolské unie Lenka Štěpánová. Novinky.cz zjišťovaly názor Unie na plán znovu do výuky zavést praktickou výuku - „pozemky a dílny“. Plán novinářům představil premiér Andrej Babiš.


Lenka Štěpánová (twitter.com)
„Z rozsáhlého dotazníkového šetření, které jsme prováděli v průběhu prosince a ledna na odborných školách a učilištích, jsme získali nepříjemná zjištění, která poukazují na závažné nedostatky ve vykonávání praxí žáky odborných škol a učilišť. Nezřídka se stává, že na praxích se žáci nedostanou k činnostem, které by skutečně rozvíjely kompetence, jež pro vykonávání svého oboru po absolvování střední školy potřebují, aby se uplatnili na trhu práce,” vysvětlila Štěpánová.

Od zástupců podnikatelů a průmyslníků by proto očekávala návrhy na koncepční změny ve školství, které kromě manuálních dovedností budou rozvíjet kompetence, které ve 21. století budou žáci potřebovat nejvíce. A to nejsou pouhé dovednosti k manuální práci, které by spíše dílny a pozemky na základních školách rozvíjely, nýbrž podnikavost, komunikativnost, řešení problémů a jiné.

„Zavedení dvou předmětů zaměřených na manuální činnosti nezaručuje, že vyplní mezery školství, které výše zmíněné kompetence nerozvíjejí… Pokud to přeženeme, možná je podobně efektivní pro uplatnění se na trhu práce učit se prát prádlo na valše, jako okopávat záhony v pozemkách, nebo zatloukat hřebíky v dílnách,” uzavřela Štěpánová.

Celý text naleznete zde

10 komentářů:

Unknown řekl(a)...
22. února 2018 v 9:34  

Takhle to přesně dopadne, když se někdo z gymplu vyjadřuje k technice. Zkušenost z technické školy, znalost prostředí a kontakty s firmami a inženýry nelze nahradit dotazníkem. Pracovní kompetence jsou naopak definovány celkem dobře a analogie se zatloukáním hřebíku je naprosto mimo. Občas by bylo lepší nevyjadřovat se k něčemu, čemu nerozumím. (Učím v dílnách na ZŠ na pile, soustruhu, 3D tiskárně a základy modelování a programování).

Kamínek řekl(a)...
22. února 2018 v 10:31  

Vážený kolego, plně s Vámi souhlasím. Ale zajímalo by mne, jak jste do zcela neohebného a zastaralého RVP pro PČ dostal modelování a práci s 3D tiskárnou. Nám inspekce vše co jen trochu vybočovalo z hranic RVP zadupala do země. Nyní se od nového roku pokouším zavést do PČ základy programování a maskuji to jako práci s experimenty (používám micro:bity).

tyrjir řekl(a)...
22. února 2018 v 11:29  

Myslíte, že, když to technické vzdělávání pro základní školy Babiš vyhlásil, dá jeho vláda školství dostatečný rozpočet a organizační podmínky, aby se to nestalo jakousi "novou inkluzí", ve které budou neškolní osoby honit šizené učitele (pardon, z 80 % většinou učitelky) aby tancovali (pardon, tancovaly) nový chorovod? J.Týř

Nowak řekl(a)...
22. února 2018 v 12:06  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Datel řekl(a)...
22. února 2018 v 14:03  

pro Kamínek: Jak to tam dostal? Stačí trochu chtít a ani inspekce nic nezmůže. Dílny a ostatní učím už 30 let a nikdy proti tomu nikdo nic neměl.

Q. E. D. řekl(a)...
22. února 2018 v 17:27  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Zdeněk NUTZ řekl(a)...
22. února 2018 v 19:57  

Takže, hodina tělocviku navíc, branná výchova, programování od 1 třídy, dva cizí jazyky, pozemky, dílny.........to chci ten rozvrh vidět..

Q. E. D. řekl(a)...
23. února 2018 v 14:59  

Děkuji cenzorovi... pardon, šéfredaktorovi... za mazání nepohodlných komentářů. Jen houšť a větší kapky!

Michal Komárek řekl(a)...
23. února 2018 v 15:21  

Ano, urážky považuji za "nepohodlné" pro normální věcnou kultivovanou diskusi. Hezký den!

Jiri Janecek řekl(a)...
23. února 2018 v 17:53  

Moc nechápu, co má anketa mezi žáky středních odborných škol o praktickém vyučování říct o pracovní výchově na ZŠ...
Jak jsem psal jinde, schopnost číst technické výkresy i pracovat pod dozorem a podle pokynů jsou kompetence, které se budou hodit i ve 22. století... Péče o dítě a vaření taky...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.