Kontroverzní obor genderová studia v Brně skončí, je o něj malý zájem

čtvrtek 11. ledna 2018 ·

Masarykova univerzita v Brně oznámila, že zruší bakalářský obor gender vyučovaný na fakultě sociálních studií. Rozhodnutí vyvolalo řadu rozporuplných reakcí. Přichází v době, kdy mezi lidmi stále rezonuje kampaň MeToo, která vyvolala celospolečenskou debatu o sexuálním obtěžování a zneužívání. Informuje iDNES.cz.


Iva Šmídová (muni.cz)
Obor gender na univerzitě patří k těm kontroverznějším. Jedni jej vyzdvihují, protože řeší aktuální témata, druzí jej kritizují pro zbytečnost a nejasné uplatnění absolventů. V Česku i dalších státech střední Evropy však Brno představovalo jedinou možnost, jak bakalářský obor vystudovat. Jedním z důvodů jeho konce je nedostatečný zájem uchazečů o studium a s tím související problematické financování.

„K tomuto rozhodnutí došlo ve velmi nešťastné době, kdy narůstají populistické nálady ve společnosti. Ale rozumím obavám fakulty, že obor se ekonomicky neuživí,“ komentovala krok Masarykovy univerzity vedoucí brněnských genderových studií Iva Šmídová.

Genderová studia úplně nekončí, ale transformují se do specializace v rámci studijního programu sociologie. Zástupci univerzity se domnívají, že nejprve širší zaměření a teprve až následná užší specializace mohou genderu spíše pomoci.

Z průzkumů, které mezi uchazeči udělali, totiž zjistili, že zájemci o studium často ani nevědí, co od daných oborů očekávat. „Studenti přiznávají, že si obor neumí vybrat. Ještě ani pořádně nevědí, co je to sociologie, a už si mají zvolit, jestli studovat gender. Možná právě proto o něj zájem nebyl. Třeba až ve chvíli, kdy jim umožníme nejprve nahlédnout a ukázat, že se mohou zaměřit i na tuto oblast, bude poptávka paradoxně větší,“ podotkla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
11. ledna 2018 v 10:27  

Vítězství zdravého rozumu.

tyrjir řekl(a)...
11. ledna 2018 v 10:44  

Tomu zmenšenému zájmu se nedivím. Genderismus (nevědecká, neoliberálně ideologicky po(d)jatá, prezentace genderu) je jedna z příčin a projevů úpadku tzv, zàpadní civilizace. J.Týř

aknelka řekl(a)...
11. ledna 2018 v 17:30  

"Ale rozumím obavám fakulty, že obor se ekonomicky neuživí".
Může mi někdo vysvětlit, jak se mají/mohou uživit absolventi tohoto oboru?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.