Náměstek ministra: Nepodařila se nám asi dobře komunikace… (Překlad: Nic jsme vám neřekli...)

sobota 9. prosince 2017 ·

„Nepodařila se nám asi dobře komunikace v rámci srpna a možná začátku září školního roku. Za to bych se všem chtěl omluvit,“ řekl pro Události ČT náměstek ministra školství Karel Kovář. Zlatá slova! Možná i typická pro způsob „komunikace“ ministerstva školství?


Karel Kovář (msmt.cz)
Kovářova slova se vztahují k tématu „hodina tělocviku navíc“: „Víc než tři stovky škol od září nedostaly peníze na bonusové hodiny tělocviku. Projekt Hodina pohybu navíc je podle ministerstva úspěšný, přesto teď jeho podporu zastavilo. Školy zmiňují, že jim to ani neřeklo. V tělocviku pokračují, učitele platí z odměn a čekají na rozhodnutí nového ministra,“ uvedla Česká televize.

Pro dané školy je to jistě velmi nepříjemná situace, nicméně důležitější na celé zprávě je právě samotný výrok náměstka Kováře. Podívejme se na něj podrobněji.

„Nepodařila se nám asi dobře komunikace v rámci srpna...“ Důležité je nepochybně slůvko „asi“ - náměstek Kovář si není jistý. Neví, zda skutečnost, že ministerstvo školám nic neoznámilo, znamená, že se komunikace nepodařila. Je možné, že se přece jen nějak podařila. Že se školy něco nějak dozvěděly. Anebo možná naznačuje, že tento způsob komunikace je normální. A tedy podařený.

Zajímavé je i spojení „v rámci srpna“. Je to takové kulantní zjednodušení, dal by se třeba použít dnes velmi oblíbený výraz politiků „v jednotkách“ - „komunikace se asi nepodařila v jednotkách srpnů...“ O nic prostě nejde, jen jednotky… Nejde tu rozhodně o nějakých 31 dnů a začátek školního roku k tomu…

Pozoruhodná je i základní formulace „nepodařila se nám komunikace“. Je to prostě takový svět: Komunikace se někdy podaří, někdy ne. Je to do značné míry neosobní záležitost, závisí to hodně na ní samotné. My sami totiž nekomunikujeme, my pouze zkoušíme udělat dobrou komunikaci. A někdy to neklapne…

Obávám se, že v jednotkách desetiletí se ministerstvu komunikace asi nedaří…


- mik

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
9. prosince 2017 v 9:20  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
9. prosince 2017 v 9:22  

Když jsem si ten nadpis přečetl, mylně jsem se domníval, že půjde o prohlášení politického náměstka nebo náměstka pro vzdělávání či náměstka pro fondy EU týkající se zejména inkluze, návrhu Kariérního řádu, systému RVP/ŠVP atd. I pak by platilo, že ten špatný stav školství není způsobený jen špatnou komunikací MŠMT. Ale jistý pokrok by to přeci jen byl. Tělovýchovu za tak velký problém nepovažuji. Navýšení jejího rozpočtu bylo v relaci ke vzdělávání větší. Komunikace potřebná pro vyšetření nesrovnalostí v resortním řízení tělovýchovy už probíhá i formou policejního vyšetřování, což se, pokud vím, u vzdělávací oblasti stále ještě neděje...
J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.