Do tří let 50 tisíc měsíčně, požadují školské odbory

úterý 19. prosince 2017 ·

Ještě před vládním prohlášením připomněly školské odbory předvolební sliby prakticky všech stran, že učitelům by se měl výrazně zvýšit plat. Podle propočtů odborářů by měla vláda investovat do mezd kantorů každým rokem desítky miliard tak, aby v roce 2020 činil průměrný plat pedagoga 50 tisíc korun. Nyní je na úrovni průměrného platu v zemi, tedy zhruba 29 tisíc korun. Nový ministr školství Robert Plaga spolu se svým šéfem Andrejem Babišem (oba ANO) ale už vyjádřil pochybnosti o tom, jestli bude na výrazné navyšování platů dost peněz. Informuje deník Právo.


„Naše požadavky nejsou přemrštěné a ve vládním prohlášení by se mělo objevit to, co bylo slibováno ve volebních programech takřka všech stran. Mělo by se dosáhnout výrazného navýšení platů do roku 2020, kdy bychom se měli dostat na úroveň alespoň 130 procent průměrného celorepublikového platu. Podle našich odhadů je to 50 tisíc v roce 2020,“ řekl včera šéf odborů František Dobšík.

Podle něj by vládní prohlášení mělo obsahovat i jízdní řád, jak se k požadované částce vláda dobere. Podle Dobšíka by se platy měly stejně v příštím roce zvyšovat o 15 procent, což by vyšlo na desítky miliard ročně. ANO si ve volebním programu dalo za cíl zvýšit do roku 2021 mzdy kantorů na 150 procent jejich současné výše. Průměrný plat by tak dělal něco přes 44 tisíc korun.

Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

9 komentářů:

Unknown řekl(a)...
19. prosince 2017 v 10:40  

to je vcelku reálné,pokud:
bude financová na třídu (jako před 89),počet žáků v ní min 30,zrušení nadbytečných škol,100% aprobovanost, 30ti hodinový plný úvazek,platba podle odučených hodin (financování na hodiny)

Karel Vašíček řekl(a)...
19. prosince 2017 v 14:37  

Jenom blb může filosofovat o úvazku 30 h tydně, to se da tak akorát odsedet telocvik, ne oducit 30 h tydne matematiku a ještě opravovat pisemne prace

Unknown řekl(a)...
19. prosince 2017 v 15:40  

jsou země kapitalistické,vyspělé, kde je 30 naprosto normální,a v např lotyšsku jest i 35,jen blb se může domnívat,že každý učitel,při 100% aprobovanosti odučí celý úvazek,stejně tak ne všude se pořád píší nějaké práce, natož aby se opravovaly.....

Michal Komárek řekl(a)...
19. prosince 2017 v 15:45  

Pánové, prosím, polemizovat můžete přece i bez urážek! Děkuji! Hezký den!

Unknown řekl(a)...
19. prosince 2017 v 15:46  

já jsem v našem uhozeném byrokratickém školství učil max 26 na zš a 28 na sš, tech 26 + byrokracie+buzerace bylo naprosto vysilujících,kdežto těch čistých 28 byla radostná makačka

Unknown řekl(a)...
19. prosince 2017 v 15:52  

zde v pohraničí jest vesnická zš klasicky po jedné třídě v ročníku,v okresním maloměstě po dvou třídách v ročníku,a teď si představme 100% aprobovanost,

Vladimír Stanzel řekl(a)...
19. prosince 2017 v 20:45  

Školství je priorita vlády a všech politických stran. Dnešní jednání o rozpočtu to dokazuje:

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) neprosadila v dílčím hlasování o rozpočtu přesun 7,5 miliardy Kč na platy učitelů z podpor agropotravinářského komplexu.

Sněmovna odmítla v dílčím hlasováním o rozpočtu přidat 15,7 mld. Kč na platy učitelů v regionálním školství, jak prosazovala Kovářová (STAN).

Poslanec TOP 09 Vácha neprosadil zvýšení podpory vysokých škol o 915 mil Kč. Sněmovna návrh v dílčím hlasování o návrhu rozpočtu odmítla.

Sněmovna nepřidala v dílčím hlasování o rozpočtu miliardu Kč na vědu a výzkum, jak žádal poslanec TOP 09 Vácha. Brát chtěl z obsluhy státního dluhu.

(Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/poslanci-hlasuji-o-rozpoctu-schvalili-33-miliardy-navic-na-socialni-sluzby_1712191936_mos)

Unknown řekl(a)...
19. prosince 2017 v 22:01  

buďme realisti,učitelé mají skvělé platy,ve vyloučených regionech (země na východ od kolína) je učitelský plat 25 litrů čistá ruka platem snů,generační rovnice dneška je jednoduchá: milenián nepůjde do školství ani za 30 čisto a padesátník půjde
i pod 20 litrů hrubo ,když na to přijde,aby mladí zabrali,chce to skutečně nejmíň těch 50.
vysoké školy jsou super díra,kde doktorandi berou 7 litrů,asáci 20 a profesoři 120 litrů,přičemž ti pevní dva učí a ten třetí "garantuje"
dávat na vědu v zemi velikosti česka jsou vyhozené peníze,protože se za státní prachy bádá a pak se výsledek levně střelí nadnárodní korporaci protože v česku je prakticky kničemu

mirek vaněk řekl(a)...
20. prosince 2017 v 6:47  

Však se nebojte. Dlouho se bádat nebude. Půjde-li to tak dál(všechno nasvědčuje tomu, že ano), nebude časem nikdo schopný bádat. Zato budeme mít spoustu diskutérů a planých žvanilů. Ti se množí a podporují.

A pak přijdou "Vandalové" a rozvrátí "Řím".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.