Den otevřené Jáchymky letos připomene i příběh Anny Frankové

středa 13. prosince 2017 ·

Letošní Den otevřené Jáchymky, který se dnes koná v bývalé židovské škole v Jáchymově ulici v Praze, připomene nejen historii této školy, ale také příběh Anny Frankové a místa nacistické nucené práce v Česku. Zájemci rovněž mohou nahlédnout do knihoven Institutu Terezínské iniciativy a Židovské obce, které v budově nyní sídlí, a mohou si vyslechnout přednášky o nuceném přesídlení Židů v protektorátu Čechy a Morava a o pronásledování Židů, Romů a Sintů. Informuje ČTK.


Den otevřené Jáchymky, který se koná popáté, pořádá Institut Terezínské iniciativy. Jeho cílem je připomínat historii bývalé školní budovy a rozvíjet v ní aktivity, které propojují důležité momenty historie s aktuálními tématy, a hledat a dokumentovat dosud neznámé osudy lidí.

Škola se zapsala do dějin jako jediná škola, do které mohli v letech 1940 až 1942 chodit židovští žáci a mohli v ní učit židovští pedagogové. V období komunistického režimu sloužila budova jako hlavní pracoviště a depozitář Židovského muzea v Praze. Od roku 2001 v ní sídlí Terezínská iniciativa a další organizace, které se věnují výzkumu a připomínání holokaustu a dějin židovské kultury. V budově je pro zájemce k dispozici i knihovna odborné literatury, která se zmínění problematice věnuje.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.