Václav Klaus mladší: Ve sněmovně by mohla vzniknout „protiinkluzivní koalice“

pátek 24. listopadu 2017 ·

„Mám pocit, že složení Sněmovny je třeba z hlediska školské politiky výrazně lepší, než bylo to předchozí. Teď by tam mohla vzniknout třeba – v uvozovkách – protiinkluzivní koalice. Snad by se mohlo ze školského výboru, pokud se tam opravdu dostanu, vracet hodně zákonů zpátky a trochu ulevit ředitelům škol a učitelům. V tom vidím smysl. Jak to bude s vládou, na to bych si sázet nechtěl,“ říká Václav Klaus mladší v rozhovoru pro MF DNES.


Václav Klaus mladší (psp.cz)
V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Opět jste zmínil, že jdete z opozice do opozice. Vedení ODS od počátku vstup do vlády s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO vylučuje. Je to podle vás moudré?

Nevím, jestli moudré je to pravé slovo. Část vedení ODS před volbami investovala obrovský kapitál do vymezování se proti hnutí ANO. Teď se to dá velice těžko otočit. Takže v tom setrvali i po volbách. To je realita.

Nemělo by vedení ODS s Babišem alespoň začít jednat o podmínkách? Odmítnout přece může vždycky, ne?

Můj názor je, že se má ODS držet věcných problémů. Čili toho, co bylo ve Vyšehradské deklaraci. Zrušit EET, snížit daně, zastavit kontrolní hlášení, nikdy nepřijmout euro a tak dále. Říci si věci, které jsou pro nás klíčové, abychom mohli prosadit velkou část našeho programu. A s tím ten míč hodit na druhou stranu. Myslím, že by to pro pana Babiše bylo nepřijatelné a stejně by si hledal partnery někde jinde. Jestli je pro někoho pohodlnější to držet v osobní rovině, tak se mi to moc nelíbí, ale je to holt politika, kterou ovlivňují i emoce.

Nedávno jste na svém blogu zveřejnil text, v němž jste psal o tom, jak je pro prosazení programu lepší být součástí vlády, než v opozici. Byl byste vy osobně pro účast v koalici, anebo spíš pro nějaký toleranční patent o podpoře menšinové vlády z opozičních lavic?

Zatím se o tom v ODS žádná debata nevede, takže těžko mohu něco takového vyhlašovat do novin. Čekám, jestli se to někam posune. Myslím, že řada vlivnějších členů ODS s nějakou lehkou koalicí počítala, ale asi za předpokladu horšího volebního výsledku. Teď mají politiku hodit to na Klause, že to chce Klaus, a oni ne. Zvlášť ne před regionálními sněmy a před lednovým kongresem. Tak uvidíme. Za sebe si ale myslím, že se má debata o podmínkách věcně vést. Nechci věnovat čtyři roky nějakému kvičení o policii, odposleších a nevím čemu dalšímu. Rád bych se dostal k věcným problémům, třeba školským věcem, nebo záležitostem národních zájmů.

Celý rozhovor naleznete v dnešním vydání MF DNES

3 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
24. listopadu 2017 v 11:34  

Sněmovna se teprve s mladším Václavem zlepšila...

tyrjir řekl(a)...
25. listopadu 2017 v 16:55  

S mnohým, co V. Klaus ml. píše, vcelku souhlasím. Všichni asi čekáme, jak se to s vládou a jednotlivými stranami vyvrbí. Ze školského pohledu bych asi ani příliš nevítal obnovení bývalé koalice, která má to hrubě zanedbané české školství včetně inkluze na svědomí, a to hlavně v důsledku politiky špidlosobotkovské části ČSSD, která snad jako jediná tu nezodpověně realizovanou inkluzi dodnes otevřeně obhajuje. V dané situaci bych možná viděl jako optimální menšinovou vládu s účastí odborníků a s "průřezovou" podporou sněmovní většiny (poslanci skládají slib individuálně poslanecký, nikoli slib partajní, a slibují v něm dbát prioritně zájmů České republiky, nikoli zájmů stran). Jestli je to reálné, to se vbrzku uvidí i podle vládního prohlášení. J.Týř

Veronika Valíková řekl(a)...
26. listopadu 2017 v 21:42  

Dobře, že v PS Bude VK junior. Byl ředitelem úspěšné školy, o školství toho ví dost. Pěkný den.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.