Jiří Padevět: Nemyslím si, že by tady bylo víc násilí než před dvaceti lety, ale je víc vidět

čtvrtek 16. listopadu 2017 ·

„Jak to, že prezident, který nás neustále otcovsky brání proti islamistickým hordám, které jsou přítomny ze všeho nejvíc v jeho hlavě, okamžitě nepřijel do školy v Teplicích a neřekl, že takové útoky odsuzuje? Tohle je totiž role prezidenta, alespoň tak ji chápu já… Tam měli vedle sebe stát prezident, předseda vlády, ministři vnitra, školství, kultury… Když to totiž neudělají, je to velká chyba. Jejich mlčení nebo nesmělé brumlání dodá křiklounům na sociálních sítích další sílu a naznačí jim, že se vlastně chovají patřičně,“ říká historik Jiří Padevět v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Jiří Padevět (twitter.com)
V rozhoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Posunuli jsme se někam v tomto přehlížení?

Nejsem si jistý, zda jsme se někam posunuli.

Takoví jsme byli vždycky?

Společnost je v zásadě stejná. Bojovníků ochotných něco dělat je vždy minimum – i z dějin protektorátu vidím, že hrdinů ani grázlů nikdy není většina. Tím víc si musíme hrdinů vážit. Zbytek lidí chce prostě přežít, což je naprosto legitimní: jít do práce, večer do kina, nemít starosti. Je to v pořádku, tohle lidský druh chrání od totální devastace. Je ale potřeba, aby se všichni tihle lidé, když k nějaké takové události dojde, zachovali správně. Aspoň jednou za život. Aby zvedli telefon, zavolali policii a řekli – tady někoho mlátí, tohle je moje číslo, když budete potřebovat svědectví, já vám ho podám.

Čím si ty incidenty z poslední doby vysvětlit?

Určitá část společnosti získala motivaci být víc vidět, třeba i kvůli úpadku politické kultury? Posun kultury je problém. To, o čem se bavíme, se tu přece začátkem 90. let dělo taky, možná v masivnějším měřítku, jen jsme neměli sociální sítě, které by to patřičně rozšířily. Bylo tu tvrdé skinheadské jádro, které bavilo jít se mlátit s Romy každé odpoledne. Byly tu rasové vraždy. Společnost teď není horší, jen o tom víc víme. Na konci 90. let začal stát po náccích tvrdě jít a oni se stáhli. Už v půlce další dekády ale přišli s novou taktikou. Bombery nahradili černými košilemi, snažili se vypadat přijatelněji pro část veřejnosti a snažili se infiltrovat do politiky. Nemyslím, že by tady bylo víc násilí než před 20 lety, ale je víc vidět.

To všechno v době, kdy ekonomika rekordně roste, nezaměstnaných je minimum, rostou platy, nejsou tu migranti. A stejně je atmosféra napjatá.

Ekonomicky se Česká republika má tak dobře jako dosud nikdy. Špatné nálady, často cezené právě přes sociální sítě, jsou podle mě především dílem dezinformační války, vedené Ruskem proti Západu. Nevím, co by se dělo, kdyby tu byla třicetiprocentní nezaměstnanost a chudoba jako v Německu ve 30. letech. Chci být optimista, svět bude ještě nějakou dobu vypadat jako dnes. Když se podívám do historie, lidské chování a morálka se v podstatě nemění, mění se pouze technologie. Ano, může nastat blackout nebo jiná katastrofa v půlce Evropy, chaos a do tří dnů rabování a vraždění. Ale tyhle černé scénáře mám radši ve filmu.

Celý text naleznete zde

24 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 7:08  

Kategorie dle Koukolíka - ten co deprivantům otevírá dveře. Máme se dobře, nic se neděje.

krtek řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 9:48  

Vidíte, já to čtu jinak - v principu se máme dobře a v porovnání s jinými roky se nic neděje. Což ale neznamená, že všichni mají pocit, že se mají dobře. A s některými politiky bude ještě veselo, až bude smutno ;-(

Lenka Dohnalová řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 9:50  

"Ekonomicky se Česká republika má tak dobře jako dosud nikdy. Špatné nálady, často cezené právě přes sociální sítě, jsou podle mě především dílem dezinformační války, vedené Ruskem proti Západu. Nevím, co by se dělo, kdyby tu byla třicetiprocentní nezaměstnanost a chudoba jako v Německu ve 30. letech..."

Nemá smysl tady přepisovat celý poslední odstavec, je však podle mého názoru naprosto přesný a výmluvný. Taky jsem si uvědomila, že v 90. letech těch kauz bylo dost. A naprosto souhlasím s tím, že přehlížení těchto problémů ze strany politiků je naprosto alarmující; neohradí-li se politické elity, je tento čin fakticky legitimizován - ale to už jsem psala mnohokrát. Článek podle mého názoru dobře analyzuje problémy, o kterých jsme se bavili pod příspěvkem o teplické škole.


Pane Anonymní, chápu, že Vy nesouhlasíte, jen si prosím si toho Koukolíka konečně nastudujte :-)

Nowak řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 10:26  

Můj první dojem je, že tohle sem nepatří. Jde o hodnocení současné společenské situace, na níž mají různí lidé různé názory (včetně učitelů) a moc nepatří do školní výuky.
Vlastní článek však mluví o 17. listopadu, připomíná např. to, že tehdy bylo vážné riziko, že na obranu komunismu zasáhne armáda. Neměl být raději pnechán půvdní titulek z HN?

Lenka Dohnalová řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 10:48  

Pane Nowaku,
jistě, máme různé názory na politickou situaci, vlastně zaplaťpánbu:-) Ovšem tříbit si náhle na to, co nás obklopuje,co žijeme, je (myslím si) dobré - často si klademe otázky nejen politické, ale i etické - o ty jde. Škola by měla být apolitickou, neznamená to však, že vedle úlohy vzdělávací neplní i funkci výchovnou. Proto mi tento článek zdaleka nepatřičný nepřipadá, už i proto, že se s různými formami extremismu potkávám ve škole.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 11:14  

Paní Dohnalová, toto je podobné chování jako před válkou. Už jsem to psal. Kde kdo se mohl utěšovat, že nežije v nacistickém Německu, že je "u nich" klid.

Je krátkozraké nevidět, co se děje u sousedů a jak to vypadá ve státech, které patří mezi evropské mocnosti. Když začne v noci hořet ob tři baráky vedle, jistě si půjdete s klidem lehnout, vždyť on to někdo uhasí a proč by mělo hořet i u nás, že?

Takové přehlížení okolní reality je pro mne naprosto nepochopitelné. A to se netýká jen zahraničí. U nás vzrůstá počet vyloučených lokalit a v nich je čím dál více lidí, to taky nedospěje k ničemu rozumnému, pokud před tím budeme zavírat oči.

krtek řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 11:25  

Nowak má pravdu. Ale když už tu ten článek je...
Anonymní, máte taky pravdu, že přehlížení okolní reality je špatné - jenom je potřeba nedat na dojmy, nedat na výkřiky a kriticky cedit informace s cílem dobrat se přesných analýz příčin a následků. Ale to je na dýl.

Nowak řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 12:17  

Vždyjsem měl dojem, že je dobře, když učitel prezentuje své osobní názory. Dělal jsem to to od konce 70. let a bylo to značně v rozporu s tím, co se tehdy žádalo. Dnes ale dostávám mejly od mých kolegů - učitelů ON, D - kteří vyznávají značně extrémní názory, přeposílají mi výhradně podivná videa, vulgární popisy chování Romu či vyznavačů islámu, žádný odkaz na seriozní zdroje. A jen doufám, že tohle nepromítají otevřeně do výuky. Skrytě to tam ale určitě je a žáci to musí vycítit.

Jiri Janecek řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 12:20  

No, když někdo mluví o dezinformační válce vedené Ruskem proti Evropě, dávám si bacha...
Když Rakousko vedlo válku proti Srbsku, tak zároveň Srbsko vedlo válku proti Rakousku.

A taky mi v takovém moralizujícím kázání přijde trochu komické připomínat jak moc rychleji si vyděláme na škodu favorit než před 30 lety.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 12:47  

Autor by měl zvážit, zda je rozdíl mezi deziformací a jednostranností.

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 13:58  

Já opravdu nemyslím, že na blbou náladu potřebujeme nějaké proruské a jiné našeptávače. Osobně tomu nevěřím ani za mák. A když sleduji historické dokumenty zjišťuji, že máslo na hlavě mají všechny mocnosti vůkol a vůbec nelze určit, kdo je horší, vlezlejší, kdo více ovlivňuje. V tomhle si můžou podat ruku a jen blázen věří tomu, že někdo je hnusný a druhý svatý.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 14:19  

Na NP je seriál momentálně v poslední době dost informací o situaci v Německu a od Oty Ulče i poměrně často o situaci v USA.
Nevím, jestli i to je ruská propaganda, ale v podstatě bych byl rád, kdyby byla. Bohužel to bude spíše pravda a ta není milá a ani to není o "dvou muslimkách", jak se mylně domnívá jeden místní ...

Např:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/nemecko-islamizace-v-r-2016-iv-df5-/p_zahranici.aspx?c=A171111_213246_p_zahranici_wag

http://neviditelnypes.lidovky.cz/fejeton-kdyz-se-obet-nebrani-d17-/p_zahranici.aspx?c=A171114_202248_p_zahranici_wag
(není o islámu, ale o tom, kam se řítíme - i my)

Jiri Janecek řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 14:49  

Proboha Anonymní mlčte, nebo tu zákážou i lidovky...

Lenka Dohnalová řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 16:21  

Pane Anonymní,
odpovídám slušně na slušný příspěvek. Nemá cenu se pouštět do politické debaty, evidentně jsme každý jinde a příčiny problémů vidíme taky jinde. Vy současný vývoj hodnotíte jako nebezpečný (to samozřejmě asi bude pravda, ovšem úplně si nevzpomínám na klidné etapy vývoje lidské společnosti - možná mám nedostatky v historii :-)), vnímáte silné ohrožení zvnějšku, mluvíte o změněném Německu a Francii. Budiž, je to Váš politický názor. Máte pravdu, je krátkozraké nevidět, co se děje u sousedů, a myslet si, že se nás to netýká. Vždycky zvoní hrana nám všem a nemusí jít jen o Evropu. A spálili jsme se tak v historii už mnohokrát. Akorát každý z nás čte tu situaci jinak (což ovšem neznamená, že já ty problémy - na rozdíl od Vás - nevidím). Nemyslím, že svět kdy byl a je klidné a bezpečné místo k žití. Ona ta odpověď stejně leží v budoucnosti, možná se ji dovíme ještě za našeho života - anebo bude všechno ještě jinak. Ta situace je příliš složitá na to, aby se dala obsáhnout v krátkých příspěvcích. Toť vše.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 16:27  

Ještě dovětek - články, na které jste zde umístil odkazy, jsem četla.

poste.restante řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 16:32  

Zestručněme to.
Je víceméně jisté, že "původní" obyvatelstvo Evropy, včetně nás, se časem stane národnostními menšinami. No a některým to vadí a některým zase ne.
Na věci to, nejspíš, nic nezmění, dlouhodobé trendy se jen zřídkakdy mění na zcela opačné. A když se tak děje, tak obvykle také nebývá o co stát.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 17:20  

Národnostní menšina by tak nevadila, klidně budu Německou nebo Rakouskou národnostní menšinou :-).

Budeme bohužel menšinou mezi Araby praktikujícími islám a to může znamenat, že ani menšinou nebudeme a zmenšení neproběhne "přirozenou cestou". Navíc jako ateista (tedy asi ne já, ale mí potomci) budu zlikvidován jako první.

A k tomu trendu - je otázka, nakolik ten průběh bude pomalý, když "vládcové" Evropy dostanou rozum a nebo se to krutě uspíší.

Tajný Učitel řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 19:02  

Je víceméně jisté, že "původní" obyvatelstvo Evropy, včetně nás, se časem stane národnostními menšinami.

Holt je potřeba míň papat a víc plodit.

poste.restante řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 22:18  

Papám rád.
Ale děti mám tři.
Holt někteří z nás dělají co mohou.
:-)

Tajný Učitel řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 10:42  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tajný Učitel řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 10:43  

Tak ještě nejmíň dvě, jinák nás ti druzí přeplodí. Aspoň bude anonymní moci vytáhnout maskáče, schovat se do lesů a lovit veverky. Stejně po tom jeho srdíčko prahne.

poste.restante řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 10:56  

Tak to sorry, ale další aktivity tohoto typu už nechystám.
Ale co Vy, Tajný?
Jak jste na tom s potomky? Anebo jste se rozhodnul přispět nikoliv k zachování genofondu, ale naopak k jeho obohacení větší variabilitou a pořídil jste si muslimskou manželku?
:-)

Raději dodám, že tuto část debaty už chápu jako vtipkování mezi "známými" a na odpovědi netrvám. Já jen, když už mne tak "povzbuzujete", jestli náhodou "nekážete vodu" a sám přitom ...

Tajný Učitel řekl(a)...
17. listopadu 2017 v 11:14  

..piji víno? Ne pane, taky tři kousky. Osobně si myslím, že singles to zajistí za všechny a že tak je to dobře a tak to má byť.

poste.restante řekl(a)...
18. listopadu 2017 v 1:28  

Tak to blahopřeji.
Ať jsou zdraví a vyrůstají pro své štěstí a Vaši radost.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.