Někteří rodiče si stěžují pořád a na všechno, říkají učitelé. Rodiče jim zase vyčítají zastaralý přístup k dětem

středa 4. října 2017 ·

V posledních letech je patrná změna ve vztahu učitelů a rodičů. Učitelé si často stěžují na neustálé požadavky a někdy až agresivitu ze strany rodičů, kteří dětem vše prominou. Rodiče učitelům naopak vyčítají zastaralý a neindividuální přístup k dětem. Mohou najít společnou řeč? Reportáž přináší magazín OnaDnes.cz.


Pavla Koucká (repro ČT)
„Ta změna je opravdu velká. Je to dáno režimem, kdy dnes máme coby rodiče větší možnosti: změnit školu, vybrat alternativní školu, vzdělávat doma… Ke škole celkově přistupujeme více jako zákazníci: vyhovuje nám poskytovaná služba, nebo zvolíme jiného poskytovatele? Když se nám zdá, že učitel něco neřeší, nebo řeší špatně, žádáme nápravu, když nejsme spokojeni, žádáme změnu. Je to dobře, ale jen do určité míry,“ vysvětluje psycholožka Pavla Koucká.

Změnu zaznamenal i psycholog Jan Kulhánek: „Jsou to změny pozvolné, ale trend je jasný - spolupráce a vzájemný respekt se komplikuje. Učitelé si stěžují na to, že se rodiče stávají experty na práci učitelů, mají své představy o tom, jak by se mělo ve škole pracovat. Také jsou málo kritičtí k chování svých dětí a častěji je bezvýhradně chrání. Rodiče si zase stěžují na autoritativní přístup, který dnes v rodinách často děti neznají, také na absenci individuálního přístupu. Dnešní rodiny se mění rychleji než vzdělávací systém, kde chybí peníze.“

„Jak zareagovat adekvátně na situaci, kdy vám matka zatelefonuje, že omlouvá dítě z vyučování, protože ho nemůže vzbudit? To vyžaduje nejen pevnou tělesnou, ale i duševní konstrukci, “ říká Pavel Bednář, ředitel říčanské základní školy, který ještě jako řadový pedagog vyhrál anketu o nejoblíbenějšího učitele České republiky a získal titul Zlatý Ámos.

Rodiče tak ve snaze zlepšit školní prostředí pro svého potomka učitele často doslova bombardují požadavky, požadují ke všemu vysvětlení a odůvodnění, o všem chtějí být informováni. To ovšem pedagogy zahlcuje a přidělává jim to práci a starosti, na výuku pak nemusí být v nejlepší formě. A týká se to občas už předškoláků v mateřinkách.

Učitelé také často vyzdvihují, že po nich rodiče požadují výchovu dítěte, v té je ale vždycky primární rodina. Právě rodiče a to, jaký dávají svým dětem příklad, potomky často nejvýrazněji formuje a určuje pro ně normu chování.

Celý text naleznete zde

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
4. října 2017 v 11:29  

stále tvrdím ,že základem je dvojkolejnost školství státního a soukromého,školství státní řídí,platí,pravidla určuje stát a když se to rodiči nelíbí mají mít možnost svobodné volby mezi spoustou škol soukromých čímž se rozumí firemní,municipální,církevní aj. ovšem za svoje,dnes soukromé vzdělání nemáme,jelikož vše sponzoruje stát,výsledkem čehož je,že si státní školy za státní peníze dle libovůle rodičů a učitelů dělají ,co chtějí bez jakýchkoliv pravidel

Tajný Učitel řekl(a)...
4. října 2017 v 15:24  

100% soukromé základní školy, bez financování státu (zřejmě) nejsou, jelikož by bylo nutno upravit daňový systém, což by bylo velmi komplikované.

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. října 2017 v 16:48  

Článek výborný, pravdivý. není co dodat.A teď co s tím?

Unknown řekl(a)...
4. října 2017 v 16:56  

tajný/ co by bylo komplikované? jde to jinde , tak proč zrovna u nás komplikované?

tyrjir řekl(a)...
4. října 2017 v 18:10  

Jak zareagovat adekvátně na situaci, kdy vám matka zatelefonuje, že omlouvá dítě z vyučování, protože ho nemůže vzbudit?

"A zkusila jste kropení vodou?" řekl bych asi já. :)))

Unknown řekl(a)...
4. října 2017 v 18:47  

tyrjir/ to za mnou přišla jednou matka 21 letého školáka nástavby : "vy jste tady nový a tak jsem vám přišla říct,že náš honzík má někdy problém přijít včas na první hodinu", a vskutku honzík přicházel kolem půl deváté,on totiž bydlel cca 300m za školou

Tajný Učitel řekl(a)...
5. října 2017 v 8:54  

Někteří rodiče si stěžují na všechno a někteří učitelé neumí učit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.