Systém bodování žáků popírá individuální přístup, říká dětská psycholožka

neděle 17. září 2017 ·

Žáci v pražské základní škole Písnická dostávají od učitelů plusy a mínusy za chování a aktivitu. Minusy žáci dostávají za zapomenutou pomůcku nebo žákovskou, zapnutý mobil při hodině nebo pozdní příchod. Plusy si vyslouží za sběr papíru nebo víček. Učitelé body zapisují do tabulky, na konci pololetí je sečtou. „Plusový“ žák může dostat pochvalu, ten s minusovými body důtku učitele nebo dokonce ředitele školy.. „Nejsem si jistá, jestli by měl sběr papíru vyvažovat výchovné opomenutí,“ říká k tomu v rozhovoru pro iDNES.cz dětská psycholožka Jitka Cápalová.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Jitka Cápalová (psycholog-praha.cz)
Může být systém udílení minusových a plusových bodů pro žáky motivační?

Má to svoje pozitiva i úskalí. Když se podívám na tabulku, zní hodně tvrdě a nekompromisně. Ve chvíli, kdy žák není úplně vzorný a ztratí určitý počet bodů, je otázka, jestli je pro něj stále motivační dávat si pozor, nebo mu to začne být jedno.

Zaskočilo mě, že jsou plusové body převážně za sběr papíru a nejsem si jistá, jestli by měl sběr vyvažovat výchovné opomenutí. Co může být plusem je přehlednost - žáci, rodiče i učitelé vědí, na čem jsou. Ví se, co se od žáků očekává. Může to být také způsob, jak dosáhnout důslednosti nebo relativní objektivity ze strany učitelů, protože je jasně dané černé na bílém, kolik bodů je za co. Ale objektivita je diskutabilní.

V čem je podle vás systém tvrdý a nekompromisní?

Je velice odosobněný, popírá individuální přístup, na který se teď klade velký důraz. Věřím v něj a věřím tomu, že se nevyplácí pracovat se všemi žáky stejným způsobem. Umím si představit, že by existovala podobná tabulka, která by říkala „jednou a dost“. Tedy že by si žáci jednou zapomněli pomůcku a nic by se nestalo, ale kdyby se to mělo opakovat, už by dostali třeba čárku. Tak by to spíš mohlo fungovat, aby bylo motivační zamezit zanedbávání školních povinností. Měla by tam být osobní intervence učitele.

Celý rozhovor naleznete zde

2 komentářů:

jir řekl(a)...
17. září 2017 v 10:53  

Jak může napsat v kritickém článku: "Nejsem si jistá .."

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
17. září 2017 v 20:54  

Co jí zbývá? V jednom vyšetření OPPP mám asi 6x zvažte.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.