Ve školách roste nekázeň. Rizikové jevy se daří lépe odhalovat, tvrdí inspekce

pondělí 21. srpna 2017 ·

Šikana, nerespektování pokynů učitele, odmítání práce, neplnění úkolů a nenošení pomůcek. V českých školách přibývá kázeňských přestupků, ale takzvaných smluv s rodiči, které měly být nástrojem ke zlepšení chování žáků, školy příliš nevyužívají. Podle zjištění České školní inspekce je v posledních třech letech uzavřelo jen šestnáct procent základních škol. Podle ministerstva školství se přitom během testování osvědčily. Informuje Český rozhlas.



„Narůst počtu kázeňských přestupků na školách může být způsoben tím, že se větší množství rizikových jevů daří pojmenovat a pracovat na jejich odstranění. Přibývá ale také rodičů, kteří se o vzdělávání svých dětí nezajímají a počítají s tím, že se škola o všechno postará,“ říká náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.


  Podle dětské psycholožky Václavy Maslákové přitom mají smlouvy efekt jen tehdy, pokud k nim rodiče přistupují aktivně. „U záškoláctví, nenošení pomůcek nebo vyrušování často selhává právě rodina. Pak ani smlouva s rodiči nepomůže, a to je možná důvod, proč se individuálních výchovných plánů moc nevyužívá,“ vysvětluje.


  Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

10 komentářů:

Unknown řekl(a)...
21. srpna 2017 v 16:00  

to není možné,ve školách vládne svoboda a nekonečná pohoda,děti dělají jen to,co je baví a kreativně se rozvíjejí,s nějakým učením je nikdo neobtěžuje...

Vera řekl(a)...
21. srpna 2017 v 17:03  

To je báječné, že to inspekce odhalila. Jistě vznikne pracovní skupina, která se bude těmito jevy zabývat a po několika letech bádání přijde na to, že za to můžou především učitelé, zatímco původní názor o špatném či nedostatečném vlivu rodiny je třeba rázně zavrhnout.

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. srpna 2017 v 18:35  

Na jednom FB profilu řeší (zcela vážně(, jaký je rozdíl mezi poslušností a kázní.Opět takové to nimrání se ve slovíčkách, které zbožňuji.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
21. srpna 2017 v 23:07  

No vidíte, paní Karvaiová, onu debatu jsem nečetla, ale citovaná slova skrývají opravdu jiné významy.

Poslušnost v lidském chování vyjadřuje stav podřízení se... souvisí se sociálním vlivem (Wiki)
Kázeň je 1/ závazné dodržování nastoleného řádu; 2/dobrovolné omezování sama sebe, tedy sebeovládání...(Wiki)

Paní Karvaiová, Vy opravdu nevidíte rozdíl mezi tím, že dítě poslouchá jen proto, že se bojí autority (a v nepřítomnosti autority onu nepravost klidně vykoná) a mezi stavem, kdy si dítě začne uvědomovat nesprávnost určitého chování a je schopno se (bez přítomnosti autority nad sebou) ovládnout?
Když to dotáhnu do extrému, průměrní němečtí vojáci také jen plnili rozkazy, bohužel... A zkuste načíst Zimbardův vězeňský experiment! Tam je to úplně jasné...

Unknown řekl(a)...
21. srpna 2017 v 23:44  

Paní Lenko, nezmiňujete se zde o genetice. Ta je v přijímání kladných i záporných hodnot rozhodující. Úplně stačí kam směřují jedinci, kteří mají potřebu uspokojit své mnohdy "násilnické" chování. Jsou to přece ozbrojené sbory a hlavně pak armáda. Takového jedince dozajista nenajdete v nějaké neziskovce jak pomáhá potřebným.

Jana Karvaiová řekl(a)...
22. srpna 2017 v 6:48  

Zimbarda znám, mám načtený jak jeho vězeňský experiment ,tak Luciferův efekt.
Poslušnost nemusí být jen nutné špatná, pokud se týká malých dětí. Při představě učitelky mš, které se snaží dítě "utrhnout" a vběhnout do ulice se mi jeví poslušnost jako dobrá.
U dospělých je to něco jiného.
A pak bychom měli asi rozlišovat extrémní situace, kdy poslušnost je nutná, protože sebezáchovná.

Jana Karvaiová řekl(a)...
22. srpna 2017 v 7:20  

A nyní věcně a stručně:
Jak nás bude slavná ČŠI CHRÁNIT proti negativním projevům žáků, rodičů a dalších osob? Nařizuje to totiž novela zákona platná od 1.9.2017. To se opravdu nechám mile překvapit.

tyrjir řekl(a)...
22. srpna 2017 v 9:53  

V České škole kázeň je. Říďa to drží pevně v ruce. :)))

RP řekl(a)...
22. srpna 2017 v 13:05  

Průměrní bývalí němečtí vojáci nejsou současné děti.... Nesrovnatelné. Od září budu mít jako třídní nové žáky - 28 v šesté třídě, budu s nimi 3 h týdně. Než si vybudujeme vztah, musí poslouchat a naslouchat.

tyrjir řekl(a)...
22. srpna 2017 v 13:11  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.