Česko odkoupí vepřín v Letech, Romové mluví o zadostiučinění

úterý 22. srpna 2017 ·

Jako úlevu a zadostiučinění vnímají romské komunity odkup a plánovaného zbourání vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě protektorátního pracovního tábora pro Romy. ČTK to dnes řekla ředitelka Muzea romské kultury v Brně Jana Horváthová v reakci na to, že vláda schválila odkup vepřína. Podle Horváthové na to Romové dlouho čekali. Stát podepíše s firmou AGPI smlouvu asi příští měsíc, pak se zveřejní cena. Odhady hovoří o stovkách milionů korun. Chov prasat v Letech by měl skončit do půl roku. Informuje ČTK.



Jana Horváthová (facebook.com)
"Řeší se to od roku 1995 a ne-li dříve. Už od té doby jsme říkali, že je nepřijatelné, aby byl na takovém místě vepřín. Kazí to důstojnost toho místa a odkup vnímáme jako napravení starých hříchů," řekla Horváthová. Právě Muzeum romské kultury zřizované ministerstvem kultury by mohlo dostat místo na starost. "Pokud nám bude svěřeno, chceme zahájit celospolečenskou debatu o jeho využití. Cílem ale je, aby tam byla důstojná připomínka," doplnila Horváthová.


Podle čestného předsedy Společenství Romů na Moravě Karla Holomka by místo měla spravovat organizace, která má blízko k historii Romů. Holomek zažil období tábora v Letech i romského tábora v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku. Právě tam byla většina členů Holomkovy rodiny, část z nich zemřela v Osvětimi. "Babička, dědeček, strýcové a tetičky skončili v koncentráku. Strýcové z Osvětimi utekli a potom tam byli zavražděni na apelplacu. Tehdy jsem měl šest let a sestra čtyři. Byl na nás vydaný příkaz k transportu, ale naše maminka tam s námi nešla. Zachránila nás, ale bylo to období, kdy jsme se hodně po nocích přesouvali. Proto vše vnímám velmi citlivě," řekl ČTK Holomek.


Celý text naleznete zde


O případných problémech s prodejem, které může způsobit žaloba menšinového akcionáře firmy AGPI, píše MF DNES zde

6 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
22. srpna 2017 v 7:13  

A teď zase pro změnu o tom muškaření, prosím.

Jana Karvaiová řekl(a)...
22. srpna 2017 v 7:16  

Vy jste opravdu nic nepochopil, pane Komárku.
Nebo je to jasné - máte to nařízené, o čemž začínám být přesvědčena na 300%.

Jiri Janecek řekl(a)...
22. srpna 2017 v 7:23  

No, když už to tu musí být, tak dva dny po prvnim rozhodnuti vyšlo toto:
http://www.lidovky.cz/budouci-pamatnik-v-letech-nechceme-aby-byl-v-rukou-statu-rikaji-romove-1er-/zpravy-domov.aspx?c=A170811_120554_ln_domov_sk

Trochu v tom je takové trochu kolotočářské uvažování...
---
Co mne ale zaujalo víc je toto:
"„My jsme nezisková organizace, která kritizuje selhání politiky v souvislosti s integrací romské menšiny. Utratily se tu miliardy z peněz Evropské unie bez jakéhokoli efektu. Nemáme ale mezi sebou lidi, kteří jsou vystudovanými historiky,“ vysvětlil Brož, proč se do zřizování památníku s kolegy nechce pouštět."

To tučné by stálo za samostatnou reportáž... A klidně bych ji snesl i na ČŠ, kdyby byla dobrá...

RP řekl(a)...
22. srpna 2017 v 8:10  

Web ČŠ je zájmovým prostorem nějakého p. Komárka, který si snad i opravdu myslí, že většina učitelů žije úplně mimo realitu ve své školní bublině, slýchám to od "odborníků" často.

aknelka řekl(a)...
22. srpna 2017 v 8:19  

Je to marný, je to marný, je to marný...

Ygrain řekl(a)...
22. srpna 2017 v 13:25  

Marně hledám v článku slovo "škola" nebo "školství".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.