Zdeněk Sotolář: Ministr, poslankyně a odborářka si náramně notují

pondělí 17. července 2017 ·

Ačkoliv byl kariérní řád (součást novely zákona o pedagogických pracovnících) poslanci smeten, bitva mezi zastánci a odpůrci pokračuje dál. Pro poslance to byla předvolební epizoda, ale pro školství to může znamenat další rozkol.


Zdeněk Sotolář (archiv autora)
Zastánci tzv. kariérního řádu ještě před parlamentní porážkou tvrdě zaútočili proti petici a petentům. Namísto jasných argumentů ministr Štech vzkázal, že petice je lživá a její petenti textově negramotní. Najednou se přestalo mluvit o kritizovaných kariérních stupních, atestacích, portfoliích a zbytečných funkcích a začalo se velebit blaho příplatků pro třídní nebo uvádějící učitele. Ani k jednomu však není novela zákona zapotřebí. Konečně i ministr připustil hledání jiných cest.

V podobném duchu jako ministr se ozvala poslankyně Vlasta Bohdalová nebo odborářka Markéta Seidlová. I ony především zpochybňují petici a její signatáře. Poslankyně si libuje, jak to v klidu dva roky probíhalo; dva roky, kdy hlasy učících učitelů nikdo neposlouchal a jednalo se v zajetých kolejích a v kruhu přátel. Zejména pro odboráře musela být petice šokující, protože signatářů je daleko více, než členů ČMOS. A samozřejmě více než členů všech spřátelených asociací.

Je zjevné, že pro mnohé je to velice nežádoucí jev, aby učitelé zvedli hlavu a nahlas se ozvali. Proto se teď houfně snaží petici a petenty všemožně zpochybnit, ba znemožnit. Terčem útoků je i vznikající komora. Doufám, že paní poslankyni bude chybět právě těch 21 000 hlasů a dostane možnost se vrátit do školy. Ochutnat, co už dávno zapomněla. A stejně tak doufám, že ani ČMOS nezůstane nedotčen a že i tam se budou konečně skládat účty. Nejen za tzv. kariérní řád.


Se souhlasem autora převzato z jeho blogu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.