Martin Profant: Od školy bychom měli chtít jedno jediné: Aby lidi připravila na to, že budou moci žít důstojný život

úterý 18. července 2017 ·

„Naše školství vytváří z dobré vůle a s dobrým svědomím poměrně širokou skupinu lidí, kteří jsou stigmatizováni. Nastavili jsme si školní soustavu a hodnocení jednotlivce tak, že když má někdo jen základní vzdělání, tak je lempl,“ říká v pořadu Českého rozhlasu filosof Martin Profant.




Martin Profant (zcu.cz)
Podle Profanta je v Čechách velká skupina lidí, kterou ti, kteří rozhodují, neberou vážně.Jako hlavní příčinu současného stavu vidí školství. „Škola je dnes jediná instituce, která by toto stigma mohla prolamovat, pod jednou základní podmínkou: že se konečně budeme schopni dohodnout na tom, co vlastně od všeobecného vzdělání chceme,“ říká Profant.

A dodává: „Přestavěli jsme školy tak, že lidi nepopisuje jako lidi, ale jako materiál pro společenské použití.“ Až v 80. letech došlo k tomu, že převážili ti, kdo mají nějaké vzdělání. „Do té doby bylo obvyklé, že máte základní vzdělání. Dnes se to převrátilo, a máme asi osm procent třicetiletých, kteří nemají jiné než základní vzdělání.“

 „My bychom od školy měli chtít jedno jediné: aby lidi připravila na to, že budou moci žít důstojný život,“ shrnul Martin Profant.


  Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. července 2017 v 7:17  

Pán asi moc nečte.
Jediní, kdo stále stigmatizují, jsou média a experti na školství. Stačí si tak 3 roky pozpátku přečíst mnohé články nejmenovaných autorů, plné blábolů u nutnosti středního vzdělání pro nejširší masy, dehonestace učňovského školství na úroveň vyrábění lidských robotů nebo tvrzení, že žáci praktických škol mají neplnohodnotné vzdělání. Našlo by se toho více. Jediné, co je z toho jasné, pochopí i ten se základním vzděláním. Příčinou srážení sebevědomí nejsou školy. Ty "chytré stati" nepocházejí od učitelů.
Nemusím mít filozofické vzdělání, stačí selský rozum a rozhlédnout se. Kolem mě žije mnoho lidí pouze se základním vzděláním, kteří mají sebevědomí vysoké až hanba i lidí s frustrací. Totéž se ovšem týká i lidí se středoškolským i vysokoškolským vzděláním. O vzdělání to vůbec není.

Jiri Janecek řekl(a)...
18. července 2017 v 8:25  

„Přestavěli jsme školy tak, že lidi nepopisuje jako lidi, ale jako materiál pro společenské použití.“
Předpokládám, že nemyslí "já s Buzkovou"...

Jinak je otázka, jestli míchat "základní školství" a "všeobecné vzdělání"...

A co vlastně znamená ten důstojný život? Třetí patro Maslowovy pyramidy? Čtvrté? Páté? Takové, kde bude člověk natolik spokojen, že nehrozí, aby vyšel do ulic?
Navíc mi přijde, že důstojný život je taky otázkou mindsetu nebo jak se tomu říká...

Unknown řekl(a)...
19. července 2017 v 14:50  

socka pracující legálně za 20 či nelegálně za 10 litrů,nezaměstnaný s podporou 3600 či inval důchodce s 6 litry měsíčně nevedou důstojný život

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.