Vyjádření MŠMT k návrhu rozpočtu VŠ pro rok 2018

středa 14. června 2017 ·

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy vítá usnesení České konference rektorů odmítající současný návrh státního rozpočtu pro rok 2018, protože návrh nezohledňuje její požadavek o zvýšení financování vysokých škol v oblasti běžných výdajů o 4,5 mld. Kč a v investicích o 800 mil. Kč. Tyto prostředky jsou nezbytně nutné pro realizaci změny financování vysokých škol a zlepšení postavení doktorandů. Z tohoto důvodu návrh ministra financí sama odmítla a je rozhodnuta bojovat za původní požadavky MŠMT.


Dlužno podotknout, že již v roce 2016 ministryně vyjednala úpravu střednědobého výhledu pro rok 2017, která znamenala zvýšení rozpočtu na vysoké školy o 1,25 mld. Kč oproti schválenému ukazateli pro rok 2016. Původně navržený pokles rozpočtu tak byl zastaven a jeho celkový objem se vrátil na úroveň roku 2014. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dále poslalo na zvýšení mezd vysokoškolských pedagogů dalších 260 mil. Kč v září 2016 a 250 mil. Kč v květnu 2017. V neposlední řadě postupné navyšování rozpočtu vysokých škol pro rok 2018 podpořila doporučujícím usnesením Poslanecká sněmovna dne 7. 12. 2016 a politicky se k opakovanému navyšování rozpočtu vysokých škol v následujících letech zavázala vláda ČR dne 24. 4. 2017.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.