Petici proti kariérnímu řádu podepsalo více něž 20 000 učitelů z tisícovky škol

pátek 23. června 2017 ·

Petici proti kariérnímu řádu adresovanou poslancům podepsalo během týdne od zveřejnění více než 20 000 učitelů i ředitelů z tisícovky škol. Petici, kterou podepíše alespoň 10 000 občanů, musí projednat petiční výbor Poslanecké sněmovny.

Ředitelé vytýkají kariérnímu řádu, že přináší zbytečnou administrativu, která dopadne na všechny školy a každého učitele. Naopak přínosy kariérního řádu jsou sporné, protože se bude týkat jen minimálního procenta učitelů. Od září 2017 půjde o maximálně 3 000 uvádějících učitelů, kteří budou mít nárok na příplatek 3 000 Kč měsíčně, na což vláda uvolnila z rozpočtové rezervy 49 milionů do konce roku. To jsou ale pouhá 2 % učitelů. Ostatní učitelé nedostanou v souvislosti s kariérním řádem nic navíc.

Ministerstvo školství zároveň přidělilo své přímo řízené organizaci NIDV půl miliardy na zavedení kariérního systému učitelů (projekt OP VVV s názvem IMKA) – tyto peníze nepůjdou do škol ani učitelům, ale na organizaci a administrativu. Například 41 milionů půjde na propagaci kariérního řádu. Manažeři tohoto projektu již nyní pobírají několikanásobně vyšší platy, než činí plat učitele, přestože kariérní řád nebyl dosud schválen.

Další finanční prostředky na kariérní řád půjdou až v roce 2022, kdy prvních 1 600 učitelů, kteří absolvují roční atestační řízení pro třetí kariérní stupeň, obdrží příplatek 3 000 Kč měsíčně. Ministerstvo školství ale dosud nevysvětlilo, jak vybere ze 100 000 učitelů, kteří budou v roce 2021 splňovat podmínky pro postup do vyššího kariérního stupně, 1 600 šťastlivců. Budou se losovat? Celý kariérní řád odstupující ministryně Valachové působí jako podvod na učitele i veřejnost.


Zdroj: Tisková zpráva Iniciativy Pedagogická komora

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. června 2017 v 9:55  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Radek Sárközi řekl(a)...
25. června 2017 v 20:14  

Po ověření je to přesně: 1.071 škol = 20.500 podpisů :-D

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.