OSN loni zaznamenala rekordní počet uprchlíků, polovina z nich jsou děti

sobota 24. června 2017 ·

Počet uprchlíků ve světě dosáhl v loňském roce rekordních 65,6 milionu lidí. Je to o 300 000 víc než v roce 2015. Oznámil to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky s tím, že do počtu jsou zahrnuti lidé, kteří nuceně opustili svou vlast, i vnitřně vysídlení obyvatelé. Takřka každý pátý běženec je ze Sýrie. Polovinu tvoří děti a mladiství.


Filippo Grandi (unhcr.org)
Zdá se, že svět není schopen dosáhnout míru. Staré konflikty se vlečou dál, nové konflikty vznikají a obojí produkují uprchlíky,“ prohlásil vysoký komisař pro uprchlíky Filippo Grandi, který zprávu v Ženevě zveřejnil u příležitosti Světového dne uprchlíků.

Podle UNHCR je v současné době každý 113. člověk na světě uprchlík. Nejvíce lidí uprchlo do jiných zemí ze Sýrie (5,5 milionu), z Afghánistánu (2,5 milionu) a z Jižního Súdánu (1,4 milionu).

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Grandi rovněž upozornil, že většina běženců, plných 84 procent, nachází útočiště v rozvojových zemích. Nejvíce běženců z jiných zemí hostí Turecko (2,9 milionu), Pákistán (1,4 milionu) a Libanon (milion), dále pak Írán, Uganda a Etiopie.

„Toto není krize bohatého světa, je to krize rozvojových zemí,“ řekl Grandi. „Jak mám žádat země s podstatně menšími zdroji v Africe, na Blízkém východě či v Asii, aby přijaly miliony uprchlíků, když bohatší země to odmítají?“ dodal.


Celý text naleznete zde

14 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
24. června 2017 v 10:48  

Co z toho plyne pro Českou školu?

Cpát do dětí ve škole nějaký ten soucit, v projektovém týdnu si vyzkoušet hidžáb, říct, že islám je fajn, aby pak jely o víkendu mávat s rodiči vojákům na dny NATO a nezapomněly cestou zpátky sbírat slevové kupóny British Petroleum?
---
Nebo jít do trochu hloubky a říct si, že kromě těch milionů ve světě je i v Evropě přes půl milionu uprchlíků z východní Ukrajiny, kteří před ruskou agresí prchají převážně do Ruska, zatímco my se v konfliktu angažujeme na jedné straně a tím zamezujeme jeho účinnému ukončenčení? A že před 25 lety byla podobná situace v bývalé Jugoslávii? Opět mediální pohádka o boji dobra se zlem, kde my jsme přirozeně na straně dobra.

A nebo že v konfliktech jde často o suroviny, na jejichž těžbě se podílí hlavně západní společnosti? A že dík složitosti systému nejsme schopni říct, jestli na jeden Sorosův čistý dolar pro ČvT připadá pět nebo padesát těch špinavých...

A nebo ještě hlouběji, že ty konflikty jsou taky proto, že lidé mnohde nemají co jíst a pít, protože prostě Země je na 7 miliard lidí stavěna jen krátkodobě, dokud je dost levné energie a jakžtakž příznivé klima?
---
Kdybych žil v bludu, že vzděláváním lze ze všech vytvořit vzdělané lidi, bral bych raději tu druhou možnost. Ale radši bych se v tom vůbec nevrtal...

Unknown řekl(a)...
24. června 2017 v 13:01  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
24. června 2017 v 13:30  

Je potřeba se pomrskat za rasizmus, xenofobii a odmítání uprchlíků. To je Komárkova parketa. Sluníčko svítí...

Unknown řekl(a)...
24. června 2017 v 14:18  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Unknown řekl(a)...
24. června 2017 v 14:22  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Unknown řekl(a)...
24. června 2017 v 14:55  

Polovina jsou děti a mladiství! To je trochu něco jiného.

A opravdu nechápu, co to má společného s českým školstvím. Kdyby tam byla statistika pro české školy, pak snad. Ale takto? Kolik mladistvých je těch, co prchají do Evropy v domění, že se tu nemusí dělat a sociální dávky je uživí? Kolik je u nás Ukrainců, Mongolů, Číňanů, Vietnamců a Slováků? Kolik je jich ve školách. Jaké dosahují výsledky?
Kolik je u nás dětí, které nejdou do školy, protože nemají na autobus? To už jsem také zažil.

Tajný Učitel řekl(a)...
24. června 2017 v 15:12  

Je potřeba umýt ruce a poplácat sobotky jak s předvolební vervou hájí v Bruselu právo čecháčků, poláčků, slováčků a magyaráčků nepomáhat nikomu, jen hezky lízat eu-r smetánku, protože co kdyby těch 7 uprchlíků rozpoutalo na Moravě jihad, to by byla mela. Nechte si eu my chceme czexit, protože já su pepík gdo je vác.

Jiri Janecek řekl(a)...
24. června 2017 v 17:26  

Plně s vámi laimesi souhlasím...

Děkuji! Hezký den!!!

Jan Hučín řekl(a)...
24. června 2017 v 21:56  

Kolego TU, problém nevidím v akutním džihádu, ale ve velkých obtížích při integraci. Dostatečně je to popsáno v článku Dana Drápala.
Za sebe dodávám, že se bez EU smetánky rád obejdu. Mám bohužel zkušenost, jak dotace EU dokonale rozmazlily předtím docela dobře fungující firmu.

Tajný Učitel řekl(a)...
25. června 2017 v 8:53  

Pane Hučíne, děkuji za odkaz. Nejprve k dotacím. Má zkušenost je ze školy, kde již několik tříd mělo možnost účastnit se delší pracovní stáže v zahraničí. Mnoho z těch žáků by se jinak ven nepodívalo, rodiče nemají takové peníze.

K článku pana Drápala.
Výsledkem tohoto myšlení je uzavření hranic lidem, kteří potřebují pomoc, kvůli potenciálním problémům a preventivní deportace těch, kteří už jsou. Jakmile lidé racionalizují odepření pomoci potřebným, není cesty zpět.

Co se týká ekonomické migrace, mohli bychom se zeptat miliónu(ů) ekonomických migrantů ze zemí V4 žijících v Británii, jak vnímají izolacionismus na vlastní kůži s prospektem brzkého odstavení od britských výplat. Rétorika je, krom terorismu, velice podobná. Potíže s integrací, ztráta národní identity, "kradení práce".

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. června 2017 v 9:53  

Jedina s pravna a mozna pomoc spociva v tom, ze pomuzeme pomalu odstranit pricinu migrace. Jestli tohle nikdo neudela, sestehuje se nam 7 miliard lidi na par set kilometru ctverecnych. A pak nezbude nez letet na Mars.

Tajný Učitel řekl(a)...
25. června 2017 v 14:39  

Paní Karvaiová, naprosto souhlasím, ale, lít finance od zbrojního průmyslu je výhodnější než stavět školy a závlahové systémy. Pokaždé, když při spojeneckém bombardování Syrie nebo na misi v Afghánistánu umře civilista, vytvoří to další radikály, kteří útočí, což vyvolá retaliaci v podobě dalšího bombardování a projevů anti-islámských populistických surfařů, kteří odmítají přijímat uprchlíky před tím jejich jejich bombardováním, což radikalizuje další a další... Tak se to točí kolem dokola, bomb je více, útoků je více. Jak to asi dopadne? Pro více informací, odívejte se na "War Machine", Brad Pitt září.

poste.restante řekl(a)...
25. června 2017 v 18:00  

Aha.
Takže řešením je, nechat USA, Rusko a těch pár hlavních výrobců zbraní vydělávat a uprchlíky, kteří v důsledku této politiky vznikli, si rozdělit v Evropě.
Abychom sdíleli ty správné humanistické myšlenky a nedělali si z "Evropy supermarket".

Na všem tom utrpení někdo velice dobře vydělává.
Nemám pocit, že by to byli Češi.

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. června 2017 v 19:45  

Poste.restante - naprostý souhlas.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.