Jak vycvičit nového učitele. Projekt Učitel naživo staví na praxi. Ta na fakultách chybí.

sobota 10. června 2017 ·

„Vadil mi nedostatek praxe. Představa, že si mám po pár dnech zkušeností stoupnout před třídu a učit, mě děsila,“ vysvětluje Eva, studentka pražské pedagogické fakulty. Není jediná, která to tak vidí. Dostat více hodin praxe do studijních programů na pedagogických fakultách se ale nedaří. I z finančních důvodů. Posadit studenty do posluchárny je levnější a to se na chronicky podfinancovaných pedagogických fakultách počítá. Eva se zapojila do projektu Učitel naživo. V podmínkách výchovy učitelů v Česku je to unikátní záležitost. Intenzivní roční program je naplánovaný tak, že zabere dva a půl dne v týdnu, podíl praxe a teorie je půl na půl. Reportáž přináší MF DNES.


Michal Dubec (ucitelnazivo.cz)
Že výcvik učitelů praxí funguje, je vidět i na problémech, se kterými se budoucí učitelé potýkají. „V říjnu byl folklor to, že neuměli postavit vyučovací hodinu. Teď už se naši studenti nebojí stoupnout si před třídu, mají ošetřené první rány. Mohou už se svými žáky jít do větší hloubky. Když jim dáváme zpětnou vazbu, řešíme proces učení, individualizaci hodiny, badatelskou výuku,“ popisuje pokrok svých studentů Michal Dubec, jeden ze dvou průvodců projektem.

Než se nadchl pro projekt Učitel naživo, pracoval na Pedagogické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Už léta učí učitele například to, jak motivovat žáky, jak s nimi komunikovat nebo jak vést tým.

„Lidi, kteří se do projektu Učitel naživo přihlásili, jsou nastavení na experiment. Hned přemýšlejí o tom, jak to, co se tu naučí, využít ve výuce, není to žádná slovní pedagogika,“ říká Michal Duben.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
10. června 2017 v 9:17  

Proč projekt? To má být běžná součást výuky. Neni peníz, neni praxe. Až nebudou EU fondy nebudou učitelé?

Jiri Janecek řekl(a)...
10. června 2017 v 9:43  

Taky myslím... Je jasné, že 6 týdnů nebo kolik praxe je katastrofálně málo...

O to překvapivější je účast řady lidí z PdF či poradců z MŠMT mezi průvodci, lektory, mentory či v expertní radě... Proč si nezametou před vlastním prahem?

Nějak neslyším volání z pedagogických fakult... Nevidím řešení problému v návrhu kariérního řádu...

Jana Karvaiová řekl(a)...
10. června 2017 v 10:45  

Fuj, vycvičit se snad dá pes nebo jiné zviřátko, ale učitel?

Jirka řekl(a)...
10. června 2017 v 13:05  

Vycvičit se dá voják. Pane, ano pane! Madam, ne madam!

Nowak řekl(a)...
10. června 2017 v 17:37  

Co nabízí Michal Dubec?
viz: https://www.seduo.cz/komunikace-s-lidmi-v-souladu-s-fungovanim-mozku

Unknown řekl(a)...
12. června 2017 v 22:25  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.