Závěrečné zkoušky učňů začínají 1. června. Na některých školách je žáci budou skládat elektronicky

středa 31. května 2017 ·

K tomu, aby absolvent získal výuční list, musí během června úspěšně složit písemnou, ústní a praktickou zkoušku. Všechny části se už třetím rokem provádějí podle jednotného zadání, na všech středních školách vyučujících učební obory tedy mají srovnatelnou úroveň. Navíc, ve 39 oborech mohou žáci psát písemku na počítači. Závěrečné zkoušky proběhnou na pěti stovkách škol a skládat je bude téměř 30 000 žáků.

E-zkouška je pro žáky zajímavá

Hned po sjednocení závěrečných zkoušek v roce 2014/2015 se začala chystat jejich další modernizace. Byla vyvinuta elektronická písemná zkouška (e-zkouška), kterou bylo možné skládat nejprve v 15 oborech, letos jejich počet vzrostl na 39 (z celkových 120 oborů). Během dalších dvou let bude elektronická písemka připravena pro všechny obory. „Díky e-zkoušce se zjednoduší průběh i hodnocení závěrečné zkoušky. Navíc písemky na počítači jsou pro žáky mnohem zajímavější než ty na papíře,“ upozorňuje Ing. Dana Kočková z Národního ústavu pro vzdělávání. Školy se k elektronickým zkouškám přidávají dobrovolně.

Pro skládání zkoušek v elektronické formě byla vyvinuta speciální softwarová aplikace a jednotná zadání jsou postupně transformována do banky úloh. „Z této banky počítač vygeneruje zadání pro každého žáka zvlášť, takže se úlohy nemohou dopředu vyzradit,“ zdůrazňuje Dana Kočková.

Nová pravidla pro žáky s handicapem

Novinky jsou letos i v přípravě závěrečných zkoušek pro žáky s handicapem. Loňská novela školského zákona ukládá školám starat se více než dříve o to, aby podmínky pro skládání zkoušek nebyly pro žáky s handicapem diskriminační. Průběh jednotných zkoušek je tedy třeba uzpůsobit podle individuálních potřeb žáků. Národní ústav pro vzdělávání připravil pravidla, podle nichž je možné těmto žákům např. prodloužit čas zkoušky, zvětšit písmo či zjednodušit instrukce. Tyto individuální podmínky mají vyrovnat jejich šance na úspěšné složení zkoušek, a tedy také na jejich pracovní uplatnění.


Zdroj: Tisková zpráva NÚV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.