Začínají zápisy dětí do prvních tříd. Posun zápisů na duben má snížit množství odkladů

pondělí 3. dubna 2017 ·

Začínají zápisy dětí do prvních tříd základních škol, které se letos poprvé konají v dubnu. Podle odhadů ministerstva školství by k nim mělo přijít asi 138.000 dětí. Jejich počet nejspíš poprvé za deset let meziročně klesne, a to přibližně o 7000. Loni se podle ministerstva k zápisům do prvních tříd hlásilo zhruba 145.000 dětí.


Rodiče dětí, kteří chtějí požádat o odklad školní docházky, musí k žádosti kromě potvrzení lékaře nebo psychologa předložit i posudek z pedagogicko-psychologické poradny. V minulých letech to museli udělat do 31. května, nově by to měli stihnout už v době zápisu dítěte do školy.

Do minulého roku se zápisy konaly vždy od poloviny ledna do poloviny února. Loňská novela zákona ale jejich termín posunula na celý měsíc duben. Ministerstvo si od posunutí zápisů na jaro slibuje, že ubude počet žádostí o odklad povinné školní docházky. Odborníci totiž dlouhodobě upozorňují, že je má v ČR zbytečně moc dětí. Odklad by přitom měl být jen výjimečným opatřením.


Zdroj: Zpráva ČTK

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
3. dubna 2017 v 10:38  

"V minulých letech to museli udělat do 31. května, nově by to měli stihnout už v době zápisu dítěte do školy."

A od toho si MŠMT slibuje snížení odkladů? Nebude jich naopak víc?

Jana Karvaiová řekl(a)...
3. dubna 2017 v 13:46  

Nestihnou. Většina rodičů je pozvaná až po zápisech. PPP nestíhají.

Helena řekl(a)...
4. dubna 2017 v 18:54  

Stále platí, že posudek z PPP či SPC je třeba dodat do 31. května.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.