Vzdělávací projekt Památky nás baví získal nejvyšší evropské vyznamenání v oblasti kulturního dědictví

pátek 7. dubna 2017 ·

Evropská komise (EK) a sdružení Europa Nostra oznámily vítěze Ceny Evropské unie pro kulturní dědictví / Ocenění Europa Nostra pro rok 2017, nejvyšší evropské vyznamenání v oblasti kulturního dědictví. Mezi 29 vítězi z 18 zemí jsou letos také dva projekty z Česka. Jedním z nich je celonárodní vzdělávací program Památky nás baví. Nezávislá porota vybírala z celkem 202 předložených projektů, zaslaných organizacemi i jednotlivci z 39 zemí z celé Evropy. Informuje zastoupení EK v České republice.


Zároveň je také zahájeno online hlasování pro veřejnost, kde mohou zájemci z celého světa podpořit oblíbený projekt ze své či jiné země. Hlasující mají možnost vyhrát cestu pro dvě osoby do Finska a zúčastnit se jako hosté slavnostního vyhlášení vítězů, které proběhne 15. května v historickém městě Turku.

Slavnostní vyhlášení Ceny EU pro kulturní dědictví / Ocenění Europa Nostra proběhne za přítomnosti eurokomisaře Tibora Navracsicse a operního pěvce Plácida Dominga v podvečer 15. května v kostele Sv. Michala ve finském Turku.

Nositelé ceny budou mít rovněž příležitost představit své projekty podrobněji, a to 14. května v budově místní konzervatoře, a zúčastnit se dalších akcí v rámci Kongresu evropského kulturního dědictví, který bude v Turku ve dnech 11. – 15. května probíhat.

Projekt Památky nás baví se na svých webových stránkách představuje takto:

Hlavním cílem projektu je aplikovaný výzkum a vývoj, jejichž výsledky přispějí k vytvoření systému vzdělávacích programů zaměřených na edukaci v oblasti nemovitého a movitého kulturního dědictví, včetně historických sídel, kulturní krajiny a archeologických památek. Cílovými skupinami projektu jsou děti a mládež, rodiny s dětmi, laická a odborná veřejnost.

Součástí projektu je vytvoření sedmi regionálních edukačních center, které mají za úkol ve spolupráci s pedagogickými fakultami UK v Praze a MU v Brně připravit a realizovat pilotní edukační programy. Výstupy celého projektu poskytnou metodickou podporu státní i nestátní památkové péči, uplatní se na všech úrovních formálního a neformálního vzdělávání a v činnosti neziskového sektoru. Předpokladem je také zkvalitnění nabídky určené pro rozvoj turistického ruchu.


Další informace naleznete zde a zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.