O Modré velrybě máme důkazy, tvrdí policie. Odmítá, že šíří hoax

pátek 21. dubna 2017 ·

Policejní prezidium ve čtvrtek odmítlo nařčení, že zveřejněním informací o údajné hře zvané Modrá velryba šíří poplašnou zprávu, takzvaný hoax. V tiskové zprávě uvedlo, že apelem na rodiče reagovalo na závažné informace od partnerů z Evropy. Eviduje prý několik konkrétních případů sebepoškozování nezletilci, kteří tak činili v rámci hry. Informuje server iDNES.cz.

Ivana Nguyenová (policie.cz)

Po zveřejnění tiskové zprávy jsme obdrželi několik desítek poznatků k této činnosti. Počty hlášení jsou výsledkem toho, že se rodiče, pedagogové a vrstevníci účastníků hry začali více zajímat o negativní jevy spojené se sociálními sítěmi a že tento fenomén není veřejnosti lhostejný,“ sdělila policejní mluvčí Ivana Nguyenová.

Policisté dle Nguyenové evidují několik případů sebepoškození pořezáním, které dávají do přímé souvislosti právě s údajnou hrou. Má jít o uživatele sociálních sítí Facebook a Instagram. „V jednom případě (...) mělo být dokonce od tzv. kurátora požadováno zaslání obnažených fotografií nezletilé osoby. Podle našich informací byly obdobné požadavky zaznamenány i na sociálních sítích u zahraničních uživatelů,“ tvrdí ve zprávě mluvčí.

Někteří odborníci, například manažer pro internetovou bezpečnost firmy Seznam.cz Martin Kožíšek nebo vedoucí projektu E-bezpečí z Univerzity Palackého v Olomouci Kamil Kopecký ovšem tvrdí, že žádná hra Modrá velryba ve skutečnosti neexistuje.


Celý text iDNES.cz naleznete zde, aktuální zprávu ČTK zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.