Cermat měl v den písemných maturit výpadek. Zkoušku to neohrozilo, uvedl

středa 12. dubna 2017 ·

Systém organizace Cermat, do něhož střední školy nahrávají hotové maturitní slohovky studentů, v úterý zkolaboval. Někteří ředitelé škol tak práce mohli do systému nahrát až ve středu ráno. Informaci televize Prima potvrdil iDNES.cz mluvčí Cermatu Jan Pohanka, podle něhož komplikace nijak neohrozila platnost zkoušky.


„S platností maturitní zkoušky to nemá nic společného, protože o bezpečnostní incident se nejedná. Zkouška už v tu dobu byla dávno ukončena. Zadání prací už nebylo informací veřejně nepřístupnou. Jednalo se akorát o to, že byla pozdržena digitalizace a odeslání dat k nám do centra,“ řekl Pohanka.

Výpadek byl podle něho způsobený zřetězením několika chyb. „Především nastavením digitalizačního systému. Snažili jsme se, aby byla ještě lepší čitelnost těch písemných prací. Dodavatel technické infrastruktury tím nastavením systému provedl některá nastavení, která nám potom způsobila chybu při digitalizaci,“ dodal mluvčí.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Ygrain řekl(a)...
12. dubna 2017 v 13:32  

Nee, nic se nestalo, akorát spousta lidí tvrdla v práci do večerních hodin. Vy jste, miláčkové, nově upravený produkt neodzkoušeli, či co?

poste.restante řekl(a)...
12. dubna 2017 v 14:57  

Bylo to hodně tristní.
Navíc informace o správném postupu se šířila mezi zástupci, učiteli, komisaři, ...
Ten volal tomu a ten zas dál...
Jen od CERMATu přišla informace až když skoro všichni věděli sami, co dělat.
Přitom SMS všem komisařům by snad tolik práce nedala, ... :-(

BP řekl(a)...
12. dubna 2017 v 22:12  

Aha, tak nový způsob digitalizace. Ale bohužel na všech PP je poslední řádek nečitelný, pokud žáci psali slabší propiskou. Co s tím budeme dělat? Ani při zvětšení v PC se text nedá přečíst! Je to sice jen jeden řádek, ale ...

Pepa řekl(a)...
13. dubna 2017 v 7:35  

Dovolte parafrázi scény ze Sedmi statečných: úspěšná digitalizace - nic; opakovaný pokus - nic; opakovaný pokus po opakovaném oznámení úspěšné aktualizace systému - nic; možnost dovolání se na HelpDesk Cermatu - nic; jakákoliv informace z Cermatu - nic.....
V citaci už nevím koho z Cermatu v článku na Aktuálně.cz se objevilo mimo jiné, že digitalizace byla úspěšná už odpoledne. Takže abych to uvedl na pravou míru: možná někde, ale naše kolegyně komisařka dostala až večer v půl osmé první sms z Cermatu, ve které jí sdělovali, že už nemusí čekat, až to opraví, že digitalizovat bude ředitel školy druhý den, ať jde domů.
Když pomyslím na všechny tanečky kolem ochrany materiálů k písemkám, docela by mě zajímalo, jak to dopadne, až se někdo z neúspěšných maturantů bude točit na tom, že jeho práci až do digitalizace neměla komisařka pod kontrolou (obávám se, že k protokolárnímu uschování napsaných a nezdigitalizovaných písemek došlo jen v naprosté menšině případů) a že došlo k její úpravě...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.