V Česku chybí tlumočníci do znakového jazyka a pomůcky pro sluchově postižené ve školách

pátek 17. března 2017 ·

Na jednoho tlumočníka připadá v Česku asi sto čtyřicet klientů. Školy by také potřebovaly peníze na speciální pomůcky pro neslyšící. Na kancelář veřejné ochránkyně práv se loni obrátilo víc než sto lidí s problémem, který se týkal zdravotního postižení. Nejčastější stížnosti byly na nedostek tlumočníků do znakového jazyka. „Potřebovali bychom asi třicetkrát více tlumočníků, než kolik jich je,“ řekla České televizi ombudsmanka Anna Šabatová.

Anna Šabatová (ochrance.cz)

„Vzorem i pro evropské země jsou v tomto směru Spojené státy americké, kde na jednoho tlumočníka připadá čtyři až pět klientů,“ doplnila ombudsmanka.

Podle vedoucího brněnské Unie neslyšících Ivana Poláčka problémy nepředstavuje jen malý počet tlumočníků, ale také technologií pro sluchově postižené. „Technologií je nedostatek. Ne každý sluchově postižený kluk nebo holka ovládá znakový jazyk a komunikační technologie by jim v tomto velmi pomohly. Ty je třeba nakoupit,“ řekl vedoucí brněnské Unie neslyšících Ivan Poláček.

„Chtělo by to řadu opatření hlavně od ministerstva školství,“ řekla Anna Šabatová. Už prý jedná s ministerstvem i Českou školní inspekcí.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.