ČŠI vyšetřuje školu obviněnou ze segregace.

čtvrtek 10. listopadu 2016 ·

Někteří brněnští politici v pondělí upozornili na nebezpečí segregace na jedné z brněnských škol a Český rozhlas, který tam natáčel reportáž, dal podnět České školní inspekci. ČŠI už na školu také dorazila. „Tvrdě pracujeme na zprávách pro inspekci, její pracovníci tu budou ještě ve čtvrtek,“ potvrdila Danuše Filipínská, ředitelka Základní školy v Husovické ulici pro MF DNES. (O případu jsme psali zde)


Danuše Filipínská
Kvůli rekonstrukci budovy se muselo několik tříd na čas přestěhovat do nedaleké školy ve Vranovské ulici, která spadá pod ZŠ Merhautova. Podle ředitelky musí inspektorům vedení její školy dokladovat, proč se rozhodlo poslední patro oddělit provazem, proč mají děti posunuté vyučování nebo nechodí do nejbližší jídelny, ale jezdí čtyři zastávky tramvají do své.

„Nemusíme přijmout nabízené věci, pokud jsme schopní si je zajistit sami,“ dodala ředitelka Filipínská, podle níž mají provaz, posunutá výuka i jídelna jinde pomoci jejím žákům – mezi nimiž jsou například autistické děti – a těm dosavadním z Vranovské nenarušit režim.

Husovická škola má pověst malé, kvalitní a přitom „inkluzivní“ školy, na níž chodí i romští žáci. Merhautova se v posledních letech naopak vyvíjí směrem k segregované „romské škole“. Snahy její ředitelky o vytváření „smíšených tříd“ narazily na odpor „bílých“ rodičů, kteří masově přehlašovali své děti na jiné školy.

Brněnští politici uvažují o sloučení obou škol, proti tomu protestují především rodiče z husovické školy.


O případu informuje Český rozhlasBrněnský deník a dnešní MF DNES.

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
10. listopadu 2016 v 7:25  

Jen ať vyšetřuje. Nic jiného stejně neumí a je to její práce.

Pro redaktora tip:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10318730018-polosero/216562222000008-polosero-jsem-ucitel-kdo-je-min/

Michal Komárek řekl(a)...
10. listopadu 2016 v 8:25  

Děkuji, hezký den!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.