O nulté ročníky základních škol je mimořádný zájem. Chválí je učitelé i rodiče

neděle 12. března 2017 ·

Nulté ročníky základních škol zvané přípravky navštěvuje tento školní rok přes čtyři a půl tisíce dětí, což je nejvíc za poslední čtyři roky. Děti se v nich učí třeba držet tužku, vydržet v lavici a soustředit se, ale také si hrají. A základní školy by rády otevřely nové třídy. Očekávají totiž velký zájem o nulté ročníky i při zápisech, které startují už za měsíc. Informuje Česká televize.

Přípravky oceňují rodiče i učitelé. „Loni jsme měli nultý ročník poprvé a byl to velký úspěch. Na dětech je to poznat,“ uvedla ředitelka Základní školy Františka Peřiny v Praze Jarmila Pavlišová. „Děti jsou deset minut v jedné místnosti u stolečku a dvacet minut si hrají jako ve školce,“ vysvětlila ředitelka Pavlišová. Děti nedostávají známky, ale slovní hodnocení.

Prvním rokem chodí předškoláci do nultého ročníku také v Základní škole Jaroslava Seiferta v Praze. Přípravnou třídu si tady vybojovali rodiče. Hlásilo se dvakrát víc dětí, než bylo míst. Zákon povoluje maximálně patnáct dětí v jedné třídě.

Ministerstvo školství i krajské úřady vznik nových nultých ročníků podporují. „Jelikož jsou přípravné třídy určené pro menší počet dětí, učitel má větší možnost vyrovnávat vývoj dítěte individuálně,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
12. března 2017 v 7:36  

Tak hlavně aby tam chodily ty děti, které to nejvíc potřebují!

Ygrain řekl(a)...
12. března 2017 v 8:53  

Svatá pravda. Akorát když se jich tam sejde víc, zas to někdo nazve "diskriminace". Přitom takovéhle přípravky v sociálně vyloučených lokalitách by byly dar z nebe.

Eva Adamová řekl(a)...
12. března 2017 v 9:41  

Na základce v našem městě se v příštím roce chystají přípravnou třídu rovněž zřídit. Záleží už jen na zájmu rodičů. Jsem zvědavá, jak k tomu tvrdohlaví Valaši přistoupí. Ale myslím si, že o prospěšnosti není ani potřeba debatovat. Hlavní výhodou je menší počet dětí a určitě je vhodnější učit základním pracovním návykům a schopnosti se soustředit děti v malém počtu v přípravné třídě, než zase ve velkém počtu 28 dětí v MŠ v předškolácích nebo ve smíšené třídě dětí od 3 do 6 let. Při tomto počtu a mnohdy i při této skladbě dětí toho učitelka v MŠ mnoho nenadělá.

Ještě v souvislosti s tím připomenu názor ombudsmanky z poslední doby ohledně odkladů. Prý by se měly radikálně omezit, protože na západě v takovém množství nejsou a mnohde neexistují vůbec. No nejsou, to je jistě pravda, jenže ve vzorově uváděném Finsku či v Anglii mají pro výuku těchto dětí na základkách nesrovnatelně lepší personální podmínky než u nás. Asistent ve třídě, kde je nezralých dětí více, je naprosto běžný a často tam najdete i dva učitele. Pokud nám na takové personální zajištění seshora dají peníze, klidně přistoupíme i na zrušení odkladů. Zatím to však na našich školách vypadá tak, že učitelky mají v první třídě třicet dětí a mezi nimi řadu sociálně zanedbaných a další řadu s poruchami a než se při našem veleslavně pružném systému dočkají alespoň asistenta k dětem s LMP, ADHD a ADD, tak je školní rok a někdy i dva pryč. Nedovedu si představit, že by tam měli ještě zamíchány děti nezralé bez odkladu.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
12. března 2017 v 17:56  

„Jelikož jsou přípravné třídy určené pro menší počet dětí, učitel má větší možnost vyrovnávat vývoj dítěte individuálně,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

A co kdyby byl menší počet i v běžných třídách? To by možná nebyly potřebné ani přípravné třídy...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.