Julie Hrstková: Učitel, povolání směřující k zániku?

úterý 7. března 2017 ·

„ Společenské hodnocení profese učitel se stále drží v první pětce nejprestižnějších povolání. V žebříčku nejžádanějších povolání či povolání, která mají budoucnost (míněno z hlediska výše příjmů), ovšem profese učitele viditelně chybí,“ píše Julie Hrstková v komentáři pro Hospodářské noviny.

Julie Hrstková (repro ČT)
Možná pomůže srovnání ze Spojených států – i tady je učitelství vnímané jako jedenácté nejprestižnější povolání. Na žebříčku „top prací“ je ovšem učitel základní školy až na 122. místě, daleko za profesemi typu kadeřník, pracovník za kasou či barman. Kombinace velkého stresu, průměrného ohodnocení a pracovního prostředí tomuto povolání nepřeje ani za Atlantikem.

Kateřina Valachová chce tristní situaci řešit růstem platů, novým kariérním řádem či placeným studijním volnem. Bezpochyby jde o nápady, které mohou pomoci.

Zvýšení platů je ale jen jednou, i když bezpochyby nutnou podmínkou. Tou druhou je změna prostředí – samotní učitelé si dlouhodobě stěžují, že se snižuje prostor pro kreativitu, výuka se stále více zaměřuje na testy, protože ty jsou stále více brány jako jediné kritérium vzdělání. Pokud chceme mít chytré děti, potřebujeme učitele, kteří jsou nejen chytří, ale také chtějí učit i něco jiného, než jak zakřížkovat body A, B, C. Směřování současné výuky ale „škole hrou“ nepřeje. A znalostem často také ne


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
7. března 2017 v 8:00  

Učitelé si nestěžují na testy. Učitelé si stěžují na amatérizmus nadřízených, úředníků a pseudoexpertů a na RVP, které neumožňuje pružně reagovat. Na papírování, kterým jsou zahlceni. Na spoustu podružností,které jim hodili na hrb. Od hlídání absence žáků, přes výchovu rodičů až po utírání zadků žáků. A navíc si dnes každý na učitele plivne. A ještě mu média zatleskají.
Povolání učitel nesměruje k zániku. Pokud ano, tak k zániku směřuje celá společnost. Chcete-li mít obyvatelstvo alespoň trochu soudné, musí je někdo vzdělat. Na netu sami to ve velké většině nezvládnou a nejsou toho schopni.
K zániku směřují ti nadšenci, kteří toto povolání za daných podmínek vykonávají. Mladí do školství nejdou. A nepůjdou, pokud se přístup státu radikálně nezmění. Takže učitelství přežije jen na soukromé bázi a bude jen pro bohaté.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. března 2017 v 8:42  

Ano

Unknown řekl(a)...
7. března 2017 v 16:03  

profese v usa a eu jsou během posledních 25 let rozděleny do dvou kategorií:
1.kreativní .netřeaba umět nis zkonstruova či vyrobit ale prodat to co vymylí a vyrobí někdo jiný -asiaté
2.reálné-opak kreativních,jsou v menšině a výdělky jsou mizerné
v británii a v usa bijí na poplach,v británii vymýšlejí indové a šroubují poláci,v usa vymýšlejí čínani(indové,rusové) v usa a šroubují čínani v číně

tyrjir řekl(a)...
8. března 2017 v 11:01  

Všimněmě si prosím, jak snadno prochází Parlamentem demotivační a deprofesionalizační koordinátorsko mentorský Kariérní řád, který se může za nepříznivých okolností, po již uskutečněném zavedení systému RVP (konstruktivisticky ukecané administrativně náročné vzdělávací programy pro veřejné školy), NSK (velejednoduché osnovy určené pro tzv. zjednodušené uznávání dalšího i mimoškolního vzdělávání vzdělávání i na základě aktivit soukromých vzdělavatelů) a zvenčí vnucená Inkluze falešně nazývaná Společným vzděláváním všech dětí stát další složkou smrtelného koktejlu* pro vzdělávání v mizerně resortně řízených, hrubě podfinancovaných a zfeminizovaných veřejných školách.

Obávám se že tyto i některé další věci, včetně pokračujících snah vzdělávacích aktivistů o nesystémové změny vzdělávacího paradigmatu, ukazují, že současné politické reprezentaci opravdu na kvalitním vzdělávání ve veřejných školách příliš nezáleží.

J. Týř

*
http://www.ceskaskola.cz/2016/04/video-diskuse-dotazy-na-informacnim.html
http://www.ceskaskola.cz/2016/04/jiri-tyr-kdo-jak-przni-ceske-skolstvi.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.