Projekt Kraje pro bezpečný internet ukázal, že české děti nevědí jak bezpečně sdílet své fotografie a citlivé osobní údaje

čtvrtek 9. února 2017 ·

U příležitosti celosvětového Dne bezpečnějšího internetu představil projekt Kraje pro bezpečný internet výsledky závěrečného testování, do něhož se zapojilo 27 000 žáků základních a středních škol ve všech krajích ČR. Z výsledků testování vyplynulo, že největší obtíže při bezpečném chování na internetu českým dětem dělají otázky související se sdílením osobních údajů a fotografií.


„České děti si v testech vedly velmi dobře a na vysvědčení by z teoretických znalostí bezpečného chování na internetu v průměru dostaly lepší dvojku. Přesto se najdou oblasti ke zlepšení. Děti by měly zpozornět pokaždé, když je někdo v on-line prostředí žádá, aby uvedly svoje jméno, adresu či datum narození. Pro více než třicet procent uživatelů internetu ve věku 8 až 12 let je obtížné rozeznat, jaká míra zveřejnění citlivých údajů je ještě bezpečná,“ uvedla k výsledkům Lucie Časarová, vedoucí projektu Kraje pro bezpečný internet. To, že se u sdílení osobních údajů jedná o dlouhodobější problém, potvrzuje i srovnání s výsledky minulých ročníků, kde děti rovněž nejčastěji chybovaly v těchto otázkách.

Z výsledků kvízu dále vyplývá, že u 30 % dětí obou zkoumaných věkových kategorií panuje obdobná nejistota v názorech na sdílení fotografií, které rovněž patří mezi citlivé informace. Dětem je potřeba zdůrazňovat, že pokud se dostane jejich osobní fotografie do nepravých rukou, může to pro ně mít závažné následky. Potvrzují to konkrétní případy počítačové kriminality, v nichž velice často najdeme opakující se vzorec: dobrovolné či vynucené poskytnutí intimních fotografií druhé osobě.


Celou tiskovou zprávu naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.