Kominíků je dost, řezníci na vymření. Některé obory bojují o přežití. Podíl vyučených ale roste

pátek 10. února 2017 ·

Konec učňovského školství se nekoná. Počty učňů sice se slábnoucími ročníky klesají, ale to platí i pro jiné typy škol včetně těch vysokých. Celkový podíl vyučených na počtu absolventů středních škol naopak nepatrně roste. Ukazuje to analýza absolventů řemeslných oborů, kterou zpracovala Asociace malých a středních podniků. Důvodů je víc. Patří k nim rostoucí prestiž řemesel i hrozba státní maturitou.


Miloslav Janeček (youtube.com)
„Řada rodičů dnes na dni otevřených dveří mluví o tom, že raději zvolí tříletý obor, a pokud syn bude chtít, může zkusit maturitní nástavbu,“ říká ředitel Střední odborné školy stavební a zahradnické Miloslav Janeček.

Lepší budoucnost ale podle statistik nesvítá všem učňovským oborům. V některých je počet absolventů tak nízký, že to ohrožuje jejich přežití. Například řezníků působí v oboru několik tisíc, nově se jich ale vyučí jen necelá stovka ročně.

Nedostatek učňů podle Janečka problém není. Tím je neochota vyučených v oboru zůstat i po ukončení střední školy. „Dost často jsou ti kluci nevyhranění, nic je moc nebaví. Po vyučení jdou dělat práci, na kterou kvalifikaci nepotřebují – řidiče kamionu může dělat vyučený zedník i pekař,“ říká Janeček.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.